Je grijze haar aanvaarden

Moderne vrouw met grijs haar in een bob
Afbeelding: AI-illustratie
Voor de meeste dames en ook voor de meeste heren kan het aantreffen van het eerste grijze haartje een super schrikaanjagende ervaring zijn. Het is net alsof iemand je naar het grootmoeder- of grootvadertijdperk katapulteert terwijl je nog maar een twintiger of dertiger bent. Je denkt misschien dat je voortijdig grijs wordt, maar het is heel gewoon om rond de leeftijd van dertig jaar die eerste grijze haren aan te treffen.
 
Dertig worden kan traumatisch zijn, maar voeg daarbij grijs haar en plots lijkt het alsof je klaar bent om naar een woonzorgcentrum te verhuizen. Er is een reden waarom haarkleur een enorme dollar industrie is; iedereen streeft naar eeuwige jeugd en dit is niet enkel zo bij dames. Heren hebben hun eigen lijnen van haarkleur en dit breidt zich uit tot hun gezichtshaar. We zijn dus allemaal slachtoffers van ijdelheid.
 
Maar er komt een moment waarop je misschien gewoon je haar niet meer wil verven; de kostprijs is te hoog, je hebt een allergie aan haarverf ontwikkeld of je hebt gewoon die “stresslokken” aanvaard. Als je ervoor kiest om voor je natuurlijke kleur te gaan, dan is daar niets mis mee en in feite zouden mensen je moeten benijden om je moed en vermogen om verder te zien dan een kleurtje alléén. Plus, er zijn zoveel manieren om grijs haar te dragen tegenwoordig. Mensen geven er zelfs geld voor om vóór hun tijd grijs haar te hebben. Het is nu een modestatement geworden, dus is het misschien het juiste moment om het een kans te geven.
 
Ongeveer 5% van de bevolking is ernstig allergisch voor haarverf. Zoals bij een pindanotenallergie of gelijk welke voedselallergie kan het gezicht zwellen en dit kan leiden tot hospitalisatie waarbij met spoed moet ingegrepen worden. Blonde haarkleuren hebben hoge niveaus van peroxide, terwijl donkerdere tinten p-phenylenediamine (PPD) bevatten, een chemisch product dat de hoofdoorzaak vormt van een allergische reactie. Soms is de reactie minimaal, zoals wat roodheid van de huid, maar nog steeds onaangenaam en pijnlijk.
 
Jonge vrouw met grijs haar
Afbeelding: AI-illustratie
Het is ook duur om je haar iedere maand professioneel te laten verven. Dit kost algauw 40 euro gewoon voor een basiskleur en dit omvat nog niet het wassen, een maskertje, stylingproducten en het föhnen. En de tijd die je moet spenderen. Zelfs thuis kan een haarkleuring wel een uur duren en heb je achteraf misschien nog bijkomende kleuring en werk nodig. Het is dus volkomen te begrijpen dat je alles weggooit en je grijze haren laat glanzen. Maar hoe doe je dit op een gracieuze en natuurlijke manier? Misschien wil je niet dat de wortels overheersend zijn, vooral wanneer je donker haar hebt.
 
Het eerste wat je te doen staat is met je kapper spreken over het bleken van je haar. Heb je reeds blond haar, dan zou dit een tamelijk pijnloos en makkelijk proces moeten zijn. Je kan dan namelijk hier en daar enkele highlights toevoegen wanneer je je haar laat uitgroeien.
 
Moderne oudere vrouw met kort grijs haar
Afbeelding: AI-illustratie
Aangeraden wordt om – wanneer je haar erg donker is – het zoveel mogelijk te bleken zodat de grijze haren zich iets natuurlijker vermengen. Er wordt ook geadviseerd om een nieuw korter kapsel te overwegen zodat er minder uitgroeitijd is. Maar hou je van je lange lokken, dan is dit ok, want je kiest reeds voor een grote verandering en één stap tegelijk is misschien beter.
 
Je kapper zal je haar evalueren en je helpen om de beste manier te vinden om je tot de beste grijze kleur te brengen voor je gelaatstrekken. Hou in gedachten dat dit niet op één dag gebeurt. Haar groeit ongeveer een cm per maand en je zal dus – afhankelijk van je haarlengte – enkele maanden geduld moeten oefenen.
 
Lees verder ...