Haargroei stijlen voor het mannengezicht

Man met baard en snor bij de kapster
Foto: Shutterstock
Basisstijlen voor snorren en baarden
 
"To shave, or not to shave". Ik verontschuldig mij bij wijlen heer William Shakespeare (die, getuige enkele portretten, zelf erg gesteld was op haar in het gezicht), maar ik wilde een kleine grap maken over een onderwerp dat voor sommige mensen onder ons een bijzondere waarde heeft.
 
Sinds mensenheugenis, is gezichtshaar bij mannen al zo vaak in en uit de mode geweest, dat dit soms moeilijk te achterhalen is. Baardgroei heeft door de geschiedenis heen voor diverse kenmerken symbool gestaan: mannelijkheid, volwassenheid, sociale status, onderscheid, cultuurbepalend, en simpelweg eigen trots.
 
En de vraag of mannen er al dan niet goed uitzien met of zonder gezichtshaar wordt door elke persoon vaak weer anders beantwoord. Dit onderwerp kent voorstanders en tegenstanders en de individuele kijk van de mensen op dit onderwerp varieert van vriendelijk en subtiel tot zeer fanatiek. De mate waarin sommige vrouwen geobsedeerd kunnen zijn met betrekking tot hun hoofdhaar is nog niets vergeleken met de geobsedeerdheid van sommige mannen als het gaat om hun gezichtshaar.
 
Ondanks het feit dat algemeen kan worden aangenomen dat het merendeel van de vrouwen het liefst een man met een fris geschoren gezicht ziet, zijn er veel vrouwen (en nog veel meer mannen) die haargroei in het mannengezicht aantrekkelijk vinden. De huidige generatie van jonge mannen (late tieners en vroege twintigers) lijkt opnieuw interesse te tonen in het laten groeien en het in unieke stijlen modelleren van hun gezichtshaar.
 
Zelfs met de massale opkomst van nieuwe en aangepaste trends in het modelleren van gezichtshaar moeten we bedenken dat zich maar zeer zelden iets geheel nieuws voordoet onder de zon. Alle nieuwe soorten baarden en snorren vinden hun oorsprong in slechts een handvol basisstijlen. Je kunt zelfs stellen, wanneer je naar het gezichtshaar van een man kijkt, dat er eigenlijk maar drie basisgebieden zijn - de bovenlip, de kin en de bakkebaarden - alle vormen van mannelijk gezichtshaar zijn slechts variaties en combinaties op dezelfde thema´s.
 
Hieronder vind je enkele basisstijlen voor mannelijk gezichtshaar en een beschrijving waaruit het onderscheid duidelijk wordt.
 
Het zogenaamde kingordijn: Velen van ons zullen zich nog Chriet Titulaer herinneren van de televisie. De man die zich toelegde op de wetenschap, met name ruimtevaart, en dit uitlegde in zijn heerlijke zachte "g" in zijn programma "de Wondere Wereld". Nog karakteristieker was zijn baardgroei. Dezelfde stijl die ook te zien is bij de Amish, een bevolkingsgroep in Amerika.
 
Kingordijn baard
 
Deze stijl is herkenbaar aan de haargroei die alleen aan de onderkant van de kin mag voorkomen en de hele kaaklijn volgt. Hoewel de Amish vaak nog steeds deze traditionele stijl dragen, zien we tegenwoordig steeds meer variaties, zelfs tot een ultradunne lijn die zich beperkt tot de kaaklijn en kin.
 
De sik: De sik is in de gehele geschiedenis in meerdere varianten steeds populair geweest. Hij is herkenbaar aan zijn beperking tot alleen het kingebied. Hij kan kort gedragen worden, maar ook lang en vol, en wordt soms zelfs opgesierd met elastiek of spelden en verder gevlochten of in geometrische vormen gestyled.
 
Sik
 
De moderne varianten van de sik zijn meestal kort en kunnen het hele kingebied vanaf de onderlip bedekken of uitsluitend de kinpunt.
 
De sik met snor: Door een snor toe te voegen aan de sik verander je de gehele stijl waarmee net zoveel gevarieerd kan worden als met de sik alleen. Dus ook dit model wordt gezien in verschillende varianten van kort geknipt tot lang en vol, en gestyled in meerdere modellen.
 
Sik met snor
 
Maar ook de sik met snor is aangepast aan de tegenwoordige tijd en wordt het meest gedragen in korte doorzichtige modellen.
 
De kleine baard (of het streepje): De kleine baard kan onmiddellijk herkend worden als de stijl die in de 50er en 60er jaren zeer populair was bij beatniks en jazz artiesten. Vroeger werd het streepje om overduidelijke redenen de kleine baard genoemd. Het wordt gekarakteriseerd door zijn beperking tot het gebied net onder de onderlip.
 
Kleine baard
 
Hij wordt in verschillende lengtes gedragen, van kort tot lang, en gestyled in diverse modellen. Moderne varianten worden meestal zeer kort en erg smal getrimd.
 
Lees verder ...