Doelbewust voor grijs haar kiezen

Jonge vrouw met grijs haar
Foto: Bigstock
Toen ik bijna 30 was, ontdekte ik mijn eerste grijze haartje. Zeggen dat dit een paniekreactie veroorzaakte, is een understatement, alhoewel ik wist dat dit verbonden is aan ouder worden. In de voorbije jaren sinds die traumatische dag heb ik mijn haar gecheckt en heb ik uiteindelijk grijze vlekken zoals bij Della Reese ontdekt. Het vinden van die grijze plekken heeft me erg in shock gebracht en ik ben haast onmiddellijk haarverf gaan kopen.
 
Ik weet niet waarom haarkleur bij mij direct gelijk is aan jeugdigheid. Net alsof ik 90 zou kunnen zijn, met een kromgebogen rug en 15 kleinkinderen, maar zolang mijn haar zou geverfd zijn, iedereen nog steeds zou denken dat ik jong ben. Misschien komt het doordat ik opgegroeid ben in een generatie waarin haarkleuringen legio waren en we steeds aan het experimenteren waren met nieuwe schakeringen zoals roze en paars. Dit was een prachtige vorm van expressie en daarna werd het gewoon natuurlijk om onze grijze haren te dekken. Ik had zeker een enorm respect voor de dames en heren die moedig genoeg waren om hun natuurlijke kleur te laten doorkomen.
 
Op een natuurlijke manier grijs worden, is één van de moedigste en krachtigste moves die iemand kan doen en het lijkt alsof mannen hiervoor méér geprezen worden dan vrouwen. Nu springen zowel heren als dames op de grijze trein, maar het is niet op een natuurlijke manier, wél dankzij een kapper. Ja, mensen kiezen bewust voor grijs en spenderen honderden euro’s om er twintig jaar ouder uit te zien dan ze eigenlijk zijn. Dit zou kunnen komen doordat veel beroemdheden zo fenomenaal goed staan met de grijze look.
 
Kelly Osbourne met grijs haar
Kelly Osbourne - Foto: CarlaVanWagoner/Shutterstock
Dascha Polanco met grijs haar
Dascha Polanco - Foto: Kobby Dagan/Shutterstock
Zosia Mamet met grijs haar
Zosia Mamet - Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock
Alhoewel we ons de laatste jaren meer bewust geworden zijn van deze nieuwe kleurentrend, is die eigenlijk echt gestart met succes te hebben door toedoen van bepaalde beroemdheden. Kelly Osbourne – bekend omwille van haar geschoren zijkanten en lavendelkleurige lokken – had eerst lange tijd grijs haar, een look die sommigen “omahaar” noemen. Samen met haar koos ook popster P!nk voor grijs, net als Lady Gaga, Ellie Goulding, Hilary Duff, Zosia Mamet uit “Girls”, Cara Delevingne, “Orange is the new black” ster Dascha Polanco, Evan Rachel Wood, Zayn Malik, Justin Bieber, Olympisch skiër Gus Kenworthy, Tyler Oakley, Chris Brown en Madonna’s dochter Lourdes Leon.
 
En dit zijn nog maar enkele van de beroemdheden die kozen voor grijs, maar toch al een tamelijk lange lijst, als je ’t mij vraagt. Ik vind het leuk dat er zowel mannen als vrouwen in te vinden zijn.
 
Niemand denkt dat hij niet met grijs staat en zelfs Rihanna gaf als commentaar “grijs is het nieuwe zwart” en ze staat steeds bovenaan de lijst met nieuwe trends. Wat Dascha Polanco betreft: ze deelde in een interview dat ze geïnspireerd werd door de grijze pruik van haar kapster en dat ze op dat moment besliste dat dit haar nieuwe look zou worden. Verbazend genoeg heeft grijs gewerkt voor iedereen die het aangeraakt heeft. En velen lijken daarbij veel jonger dan ze eigenlijk zijn.
 
Lees verder...