Vroegtijdig grijs haar

Man met beginnend grijs haar
Foto: Julija Sapic/Shutterstock
Vraag: Ik hoor mensen vaak praten over vroegtijdig grijs haar. Hoe weet u of uw grijze haar vroegtijdig is en hoe kunt u dit vermijden?
 
Antwoord: De term “vroegtijdig grijs haar” betekent dat haar vroeger dan verwacht grijs wordt. Verschillende mensen beschouwen zichzelf als vroegtijdig grijs op verschillende leeftijden, maar de medische norm zegt dat iemand die méér dan 50 % grijs is vóór de leeftijd van 40 jaar, beschouwd wordt als vroegtijdig grijs.
 
Dit vermijden is niet echt een realistisch voorstel. Grijs worden is namelijk nogal genetisch bepaald. Er is bewijs om te suggereren dat stress en bepaalde geneesmiddelen (chemotherapie bijvoorbeeld) soms grijs haar kunnen ontwikkelen (of ervoor kunnen zorgen dat iemand sneller grijs wordt), maar er is geen bewijs dat er iets bestaat om grijs haar te verhinderen wanneer uw lichaam zegt dat het tijd hiervoor is.
 
Het is best om stress te verhinderen (of om minstens goede stress-management technieken aan te leren) en om met uw dokter te praten over medicatie die effect zou kunnen hebben op uw haar. Los daarvan moet u beslissen of u met uw grijze haar kunt leven of niet en moet u een plan maken om ermee om te gaan.
 
Door een plan te maken en dit te bespreken met een professional in een kapsalon, kunt u uzelf helpen om voor een natuurlijk uitziende dekking te zorgen en uw haar gezond te houden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe lang duurt het om zilvergrijs haar te krijgen?