Basishaarverzorging (3)

Nat haar
Foto: Shutterstock
Vorige pagina    Eerste pagina
 
Laat de conditioner op het haar zolang als de verpakking vermeldt. Dit is gewoonlijk één minuut voor de meeste conditioners die je moet uitspoelen, alhoewel dit ook 3 tot 5 minuten kan zijn voor sommige conditioners die méér vochtinbrengende bestanddelen hebben. Wanneer de conditioner de vereiste tijd op je haar is, spoel je die grondig uit. Ga opnieuw met je vingers door het haar tijdens het spoelen om alle conditioner te verwijderen, vooral bij de hoofdhuid, want daar zou het haar er anders kunnen vettig uitzien wanneer het droog is.
 
Het is steeds belangrijk om shampoos en conditioners volledig uit te spoelen. Shampoos bevatten surfactanten (oppervlakteactieve stoffen) die de hoofdhuid droog en jeukerig kunnen maken als ze niet helemaal uitgespoeld zijn en conditioners kunnen ervoor zorgen dat het haar er plat en slap uitziet als ze niet goed uitgespoeld zijn. Een goede conditioner zal op een passende manier gezorgd hebben voor vocht in het haar en zal de cuticula (schubbenlaag) glad gemaakt hebben terwijl die inwerkt op het haar. Het is niet nodig dat je achteraf nog conditioner voelt om het vereiste effect te hebben.
 
Drogen
 
Nu zijn we aanbeland bij de stap waarbij de meeste mensen hun haar beschadigen. Het is verbazend hoe brutaal sommige mensen zijn wanneer ze hun haar drogen met de handdoek. Eén van mijn vrienden was steeds aan het klagen dat hij maar niet begreep waarom er zoveel haar op zijn borstel was. Op een dag moest ik op hem wachten om naar de film te gaan en zag ik hoe hij zijn haar droogde na het douchen (zijn haar is op schouderlengte): hij legde de handdoek over zijn hoofd en begon maar te wrijven en te wrijven. Hij wreef de handdoek over zijn hoofd (en haar) op zo’n ruwe manier dat hij eruit zag alsof hij door een windtunnel gestapt was wanneer hij de handdoek wegnam.
 
Daarna nam hij zijn haarborstel en ging ermee door zijn haar dat helemaal vol knopen zat. Ik huiverde toen ik echt de haarlokken kon horen “afkraken”. En het is verbazend dat dit geen ongewoon probleem is. Ik heb bij verschillende van mijn klanten gelijkaardige zaken vastgesteld en ze lijken zich allen niet bewust van de schade die ze veroorzaken.
 
Haar drogen met een handdoek
Foto: Ron Lach/Pexels
Wanneer het haar vochtig is, is het het meest kwetsbaar voor uitrekken en afbreken. Om het haar goed te drogen moet je eerst het overtollige water uitduwen zoals hierboven beschreven (met de handen over hoofd en nek gaan en het haar tussen twee vingers houden om het water uit te duwen uit de haarpunten van lang haar). Neem daarna je handdoek, leg die over je hoofd en verwijder het water uit het haar door de handdoek op de hoofdhuid te duwen en de haarlengte tussen de vouwen van de handdoek te drukken.
 
Je kan de handdoek op de hoofdhuid masseren, maar gebruik daarbij enkel de vingertoppen en doe erg kleine bewegingen (minder dan 1,5 cm). Het meest ideale is dat je je haar in een tulband doet en de handdoek zo 10 tot 15 minuten laat zitten. Ondertussen kan je de rest van je lichaam drogen en andere dingen doen, zoals je aankleden bijvoorbeeld.
 
Dit betekent dat je méér dan één handdoek zal moeten gebruiken, maar het voordeel is dat je je haar veel makkelijker zal kunnen stylen, vooral wanneer je lang haar hebt, want lang haar kan vol knopen en dof raken wanneer het niet voorzichtig behandeld wordt. Eens de handdoek het water van het haar geabsorbeerd heeft, kan je de tulband losmaken en een kam met wijde tanden gebruiken om het natte haar te kammen, te beginnen bij de uiteinden en zo naar boven toe tot het glad is.
 
Het is steeds aan te raden om een kam met wijde tanden te gebruiken om nat haar te ontwarren. Zo heb je een gelijkmatige, lage spanning om de verwarde lokken te ontwarren. Sommige mensen gebruiken borstels met tanden, maar tenzij de tanden van de borstel voldoende uit elkaar staan, heb je als resultaat dat het haar tegelijkertijd in verschillende richtingen vliegt en dat kan resulteren in breuk. Een kam met wijde tanden is een keuze die veel veiliger is.
 
Nu is je haar klaar voor het stylen. De gebruikelijke fouten bij het stylen houden we voor een andere keer.
 
©Kapsels.net