Basishaarverzorging (2)

Meisje met lang nat haar
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Wassen
 
De eerste stap voor gezond haar is reinigen. Dit betekent de juiste shampoo kiezen en de juiste hoeveelheid daarvan gebruiken. De meeste shampooformules zijn gemaakt voor “normaal tot droog haar” of “normaal tot vettig haar”. Een goede manier om te weten te komen welk product je nodig hebt, is een verstuiver vullen met water en je haar wanneer het droog is licht bestuiven.
 
Absorbeert het water onmiddellijk of blijft het water een eindje aan de oppervlakte drijven vooraleer het absorbeert? Als het eerste het geval is, dan moet je een shampoo voor “normaal tot droog haar” gebruiken, want die bevat vochtinbrengende ingrediënten. Als het water eerst een beetje zichtbaar blijft, gebruik dan een shampoo voor “normaal tot vettig haar”.
 
De spuittest wordt meestal uitgevoerd om de porositeit van het haar te bepalen, maar is hier eveneens doeltreffend omdat poreus haar (dat het water onmiddellijk opneemt) de neiging heeft om droog te zijn, terwijl resistent haar (waarop het water een beetje blijft staan) de neiging heeft om meer oppervlakteoliën op te hopen.
 
Eens je de juiste shampoo hebt, ben je klaar om je haar te wassen. Je moet het haar volledig verzadigen met water. Dit is vooral makkelijk in de douche aangezien je daar maar gewoon je hoofd onder de sproeier hoeft te houden. Ga met de vingers door je haar om er zeker van te zijn dat het water binnendringt in de hoofdhuid. (Wanneer je haar resistent is of vol vuil, olie en stylingproduct zit, kan het soms het water terugdrijven en slechts oppervlakkig nat worden.) Zorg dat je warm water gebruikt, want dat helpt om de cuticula (schubbenlaag) een beetje te openen en het laat ook de ingrediënten in de shampoo het meest doeltreffend werken.
 
Haar wassen
Foto: Karolina Grabowska/Pexels
Vervolgens moet je de juiste hoeveelheid shampoo gebruiken. De meeste richtlijnen op de verpakking spreken over een hoeveelheid van 2,5 cm diameter. Deze instructies zijn bedoeld voor haar van gemiddelde lengte – zo ongeveer tussen kin- en schouderlengte. Als je echt kort haar hebt (korter dan kinlengte), dan zou je wat minder moeten gebruiken (1,5 cm diameter).
 
Als je langer haar hebt (lengte die komt tot voorbij de schouders), gebruik dan méér (4 cm diameter). Wrijf de shampoo tussen je handpalmen en breng die aan op de hoofdhuid. Masseer de hoofdhuid en wrijf in met shampoo tot je haar begint te schuimen, terwijl je met de vingers door het haar gaat om het schuim goed te verdelen. Spoel je haar daarna volledig uit (tot er geen schuim meer is in het water).
 
Herhaal dit proces en merk op dat het schuim de tweede keer veel dikker moet zijn en meer moet schuimen. Dit betekent dat het vuil en de oliën die aanvankelijk in het haar zaten verwijderd zijn (of heel erg verminderd) en dat het haar gereinigd is. Na een paar keer je haar gewassen te hebben, zal je algauw merken of het schuim voldoende dik is om te weten of je een tweede shampoobeurt nodig hebt of niet. Als je een vol, rijk schuim hebt bij de eerste wasbeurt, dan hoef je het wassen geen tweede keer te herhalen.
 
Nog eens, let erop dat je het haar goed uitspoelt, ga met je vingers door het haar om het schuim er te helpen uitduwen en zorg er ook voor dat je alle shampoo van de hoofdhuid verwijdert.
 
Shampoo en conditioner
Foto: Cup of Couple/Pexels
Conditionen
 
Stap twee voor gezond haar is het conditionen en opnieuw is het zo dat de juiste conditioner en de juiste hoeveelheid twee belangrijke factoren zijn. Als je haar poreus is, gebruik dan een conditioner met veel vochtinbrengende bestanddelen. Als je haar resistent is, zal het lukken met een lichtere formule.
 
Vooraleer je je conditioner aanbrengt op pas gewassen haar, doe je het overtollige water uit je haar, vooral wanneer je haar lang is. De beste manier om dit te doen is gewoon met je handen over je hoofd en in je nek gaan en daarbij voorzichtig het extra water uit het haar duwen. Voor erg lang haar kan je bovenstaande methode toepassen bij de hoofdhuid en in de nek, daarna het haar in één hand houden en de overblijvende lengte tussen twee vingers drukken en de vingers laten glijden naar de haarpunten.
 
Opnieuw moet je de richtlijnen op de verpakking volgen om te weten hoeveel product je nodig hebt. Gebruik minder als je haar kort is en méér als het erg lang is. Doe de conditioner op je handpalm en wrijf in je handen om die te verdelen. Daarna doe je de conditioner op je haar met een vloeiende beweging. Het is niet nodig om de conditioner direct op de hoofdhuid aan te brengen, enkel op het haar is voldoende want wanneer je de conditioner op het haar doet, zal die automatisch ook op de hoofdhuid verspreid raken.
 
Ga met je vingers door je haar om de conditioner te “kammen” door het haar van hoofdhuid tot haarpunten. Als je erg lang haar hebt, heb je misschien wat méér conditioner nodig om de haarpunten volledig te bedekken.
 
Lees verder ...