Basishaarverzorging

Haarverzorging
Foto: Shutterstock
Laten we eens de basisregeltjes voor haarverzorging van naderbij bekijken. We zullen het hebben over de juiste manieren van wassen, conditionen en drogen van haar. Ik weet dat sommigen onder jullie zullen denken dat dit totaal overbodig is.
 
Je zal waarschijnlijk denken: ik weet toch hoe ik mijn haar moet wassen en conditionen! Ik doe dit namelijk al jaren. Maar ik heb in mijn contacten met klanten vastgesteld dat er veel mensen zijn die hun haar lijken te mishandelen. En dat heeft dan weer een effect dat niet heilzaam is voor het haar.
 
Ik ben een professioneel kapper die er niet voor gekozen heeft om in een salon te werken. Ik bied mijn diensten aan aan klanten die willen of het nodig hebben dat er iemand bij hen aan huis komt. Daarom ga ik bij hen thuis en geef hen dezelfde professionele dienstverlening die ze in een kapsalon zouden krijgen. Het laat me ook beter toe om te zien hoe ze sommige verzorgingen zelf uitvoeren.
 
Omdat de aard van mijn diensten me toelaat om een hoger tarief te vragen voor mijn dienstverlening, verkiezen veel van mijn klanten de basiszaken zelf te doen. Ik kom bij de klant toe, we bespreken de behandeling (snit, rollers, permanent, kleuring enz…) en ik stuur de klant naar de badkamer met producten om te wassen en te conditionen (indien van toepassing) terwijl ik mijn benodigdheden klaarmaak. Gewoonlijk duikt de klant op met natte haren terwijl hij/zij aan het wrijven is met de handdoek.
 
Shampoo
Afbeelding: AI-illustratie
De producten die ik geef zitten in doorschijnende flesjes en ik vraag steeds of ik de flesjes na gebruik mag zien. Zo kan ik zien hoeveel shampoo de klant gebruikt voor één wasbeurt en conditioningbehandeling. Vaak genoeg bespreken we de wasroutine. Gebaseerd op mijn ervaring en op de dingen die ik mijn klanten zag doen, heb ik een paar zaken geleerd die bij veel mensen voorkomen, denk ik. Hier krijg je een overzichtje:
 
• De meeste mensen gebruiken te veel shampoo om hun haar te wassen.
 
• De meeste mensen zijn ruwer dan nodig tijdens het wassen en conditionen (vooral wanneer ze lang haar hebben).
 
• Veel mensen (vooral diegenen met langer of dikker haar) spoelen het haar niet grondig genoeg na het wassen of conditionen.
 
• De meeste mensen met kort haar gebruiken te veel conditioner.
 
• De meeste mensen met lang haar gebruiken te weinig conditioner.
 
• De meeste mensen drogen hun haar met de handdoek op de ruwst mogelijke manier.
 
• De meeste mensen weten niet hoe ze op een passende manier handdoekdroog haar moeten kammen.
 
Vrouw met haarklachten
Afbeelding: AI-illustratie
Ik heb ook ervaren dat mijn klanten een aantal gelijkaardige klachten lijken te hebben in verband met hun haar. Een overzichtje van die klachten:
 
• Mijn haar zit vol knopen na het wassen en conditionen.
 
• Mijn hoofdhuid jeukt na het wassen en conditionen.
 
• Mijn haar verslapt naarmate het langer wordt. Mijn korter haar ziet er steeds gezond uit, maar nu ik het laat groeien, lijkt het makkelijker af te breken.
 
• Conditioner maakt mijn haar vettig.
 
• Wanneer ik mijn haar was, wordt het té droog, vooral bij de uiteinden.
 
Ik ben er zeker van dat velen het verband kunnen zien tussen de klachten uit de tweede lijst en de kenmerken uit de eerste lijst. Het verbaast me dat veel mensen dat verband niet zien, alhoewel het toch overduidelijk is. Ik denk dat dat komt omdat de meeste mensen hun haarverzorgingsgewoontes op vroege leeftijd aanleren en er niet aan denken om iets aan hun gewoontes te veranderen bij het verouderen of wanneer hun haar verandert.
 
Een man (of vrouw) die opgroeide met kort haar leert om dit haar op een bepaalde manier te wassen, te conditionen en te drogen. Nu hij of zij ouder is en lang haar probeert te hebben, beseft hij of zij niet dat de manier om lang haar te behandelen verschilt van de manier om kort haar te behandelen. Een gelijkaardig probleem doet zich voor bij vrouwen die opgroeien met lang haar en plots kiezen voor een kort kapsel. Ze hebben de neiging om dezelfde hoeveelheden product te gebruiken op hun korte haar als vroeger op hun lange haar.
 
Feit is ook dat veel mensen eigenlijk nooit geleerd hebben om de haarverzorgingen op de juiste manier uit te voeren. Ik kan me niet herinneren dat mij ooit “geleerd” werd hoe ik mijn haar moest wassen en conditionen. We gaan van zuigelingen en kleine kinderen die in bad gestopt worden door de ouders naar oudere kinderen die deze taken zelf moeten uitvoeren. Maar eigenlijk wordt er daarbij nooit veel aangeleerd in verband met de juiste methodes om iets te doen.
 
Laten we daarom beginnen bij het begin en uitleggen hoe je op een passende manier je haar moet wassen, conditionen en drogen.
 
Lees verder ...    Laatste pagina