Haar van licht naar donker verven

Haar donkerder verven
Foto: Bigstock
Het kan lijken alsof van donker naar licht haar gaan het grootste en meest uitdagende proces is en dat het omgekeerde poepsimpel is. Nee dus. Van licht naar donker gaan is net zo’n grote uitdaging als van donker naar licht gaan, maar wel op een verschillende manier. Wanneer je je haar bleekt, ontdoe je eigenlijk de follikels van al hun kleur, wat hen poreuzer maakt. Dit veroorzaakt onherstelbare schade en het bijwerken van de wortels vergt een grote inspanning en kost veel geld.
 
Het concept van voor donker haar kiezen wanneer je lichter haar hebt kan doodgemakkelijk lijken; je koopt een doosje verf in de supermarkt dat van kleur past bij waar je naar op zoek bent, gaat naar huis en BAM … je bent een prachtige brunette. Jammer genoeg werkt dit niet op deze manier en is het niet zo makkelijk. Als het inderdaad zo eenvoudig was, dan zouden alle kapsalons zonder werk zitten.
 
Er zijn verschillende factoren om te overwegen wanneer je je haar verdonkert. Bijvoorbeeld: werd je haar recent chemisch behandeld? Ben je een natuurlijke of onnatuurlijke blondine? Welk type huidskleur heb je? Ook de kleur van je ogen speelt een grote rol. Wil je kiezen voor super donker of gewoon lichtbruin? Met al deze zaken moet je rekening houden vooraleer je de sprong waagt en die sprong kan erg opwindend zijn. Nog eens: dit is iets waar je niet licht mag over gaan en dit is niet bedoeld als grapje.
 
Net zoals bij het bleken van je haar moet je enkele donkerdere schakeringen in gedachten hebben, zodat je weet wat je aan de kapper wil voorstellen. Jawel, je gaat best naar een kapper voor deze transformatie, want dit proces kan verkeerd aflopen wanneer je dit thuis uitprobeert.
 
Ga naar een pruikenwinkel of gebruik online haarsoftware en probeer eens enkele verschillende haarkleuren uit, gaande van lichter tot donkerder. Neem ook enkele foto’s om je te helpen bij het beslissen welke kleur het best bij jou past. Eens dit achter de rug is, is het tijd om je kapper te contacteren voor de voorbereiding om naar een donkerdere kleur over te stappen.
 
Voor donker kiezen heeft vele voordelen: je ogen zullen beter uitkomen, een gedurfde houding ontstaat en je huidskleur wordt geaccentueerd. Daarom heb je een professional nodig om er zeker van te zijn dat je de gepaste schakeringen kiest.
 
Vrouw met lang donker haar en oranje coltrui
Afbeelding: AI-illustratie
Als je haar voordien werd behandeld, vooral gebleekt, dan zullen de punten de donkerdere kleuren niet op dezelfde manier absorberen als de rest van je haar en zo zal er een boeltje ontstaan. Groene en grijze tinten zouden het eindresultaat kunnen zijn van het thuis verven van je haar omdat bleken transparantie bij de punten kan veroorzaken en meestal zal leiden tot een ongelijke algemene kleur die nog verder kleurverandering zal vereisen.
 
Zoals bij bleken, bevatten donkere kleuren een bepaald chemisch product (p-phenylenediamine) dat een allergische reactie kan veroorzaken op de (schedel)huid. Je kapper doet best een allergietest vooraleer hij gaat verven. Dit verzekert dat je je uiteindelijk niet extreem oncomfortabel zult voelen. Maar denk eraan, allergische reacties komen vaak voor. Daarom is het best om dit te ontdekken vooraleer je hele hoofd bedekt is met verf.
 
Om het juiste niveau van de gewenste donkere kleur te bekomen – dit zou een proces kunnen zijn dat bestaat uit twee tot drie stappen – zal de kapper starten met het aanbrengen van een gekleurde proteďne vuller of half permanente haarkleur, in een schakering die ofwel gouden ofwel rode tonen heeft. In het kleurenspectrum bevinden roodachtige tonen zich in het midden, dus is dit waar de kapper mee begint. Zelfs bij onbehandeld haar moet de kapper dit zo doen. Het haar zou namelijk al lichtjes kunnen beschadigd zijn door de omgeving of door stylingtools zoals een haardroger, krultang of stijltang.
 
Lees verder ...