Haar verven van donker naar licht

Haar verven
Foto: Bigstock
Je hebt dus al heel of bijna heel je leven donker haar en nu ben je klaar om de sprong naar lichter haar te wagen. Hebben blondines echt meer plezier? Krijgen ze meer aandacht? Zijn ze aantrekkelijker? Je wil dit te weten komen, dus moet je nu uitzoeken hoe die kleurovergang werkt.
 
Je kan niet zomaar het doosje met de lichtste haarkleur in de supermarkt kopen en verwachten dat je eruitziet zoals Gwen Stefani. Dit is niet hoe zaken zoals deze werken. Je kan ook niet zomaar een afspraak voor een kleuring maken in je kapsalon en verwachten dat je drie uur later naar buiten stapt met glanzend prachtige ijzige lokken. Al deze hoge verwachtingen zullen leiden tot verdriet en een harde realiteit die niet zo leuk is: koperkleurig en minder levendig haar.
 
Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden vooraleer je de stap maakt van donker naar licht haar. Alleen op die manier kan je dit op een passende manier doen en de gewenste look bekomen en wenen van geluk bij het prachtige resultaat.
 
Je denkt misschien dat donker haar dat nooit chemisch behandeld werd, goed zal pakken bij het verhelderen. Per slot van rekening is je haar vermoedelijk gezond. Denk maar eens opnieuw. Elke dag kunnen omgevingsfactoren, sommige shampoos en conditioners en ook warmtetools nadelig zijn voor je haar en je bent je hiervan misschien niet bewust. Krultangen, haardrogers, stijltangen; hoe je ook je haarfollikels probeert te beschermen met warmtesprays en serums, deze producten zorgen voor onnodige opbouw. Dus kan het dat het verven van je haar ingewikkelder wordt dan je verwachtte.
 
De eerste stap is beslissen hoe licht je wil gaan. Probeer eens kapsels en kleuren uit op een foto van jezelf of zet eens een pruik op om te beslissen over wat het best bij jou past volgens je huidskleur en de kleur van je ogen. Wees realistisch, want je kan niet zomaar een foto van een super blonde ster nemen wanneer je zwart haar hebt en zeggen “doe maar” en verwachten dat je er zo zult uitzien. Hieronder vind je de best mogelijke manier om van donker naar licht haar te gaan met de beste resultaten en de minste beschadiging.
 
Vrouw met blond haar in een bob geknipt
Afbeelding: AI-illustratie
Laten we realistisch zijn; beschadiging is onvermijdelijk wanneer je je haar verft, vooral wanneer je twee of drie tinten lichter gaat dan je huidige kleur. Elk chemisch product kan haarbeschadiging veroorzaken, waarbij de zuurtegraad verstoord wordt en je haar droog en kleverig wordt. Dit is waarom voor een lichtere haarkleur kiezen een proces is, één dat je toewijding krijgt en waarbij je begrijpt waarom dit stapsgewijs moet gebeuren en niet mag plaatsvinden in één sessie.
 
Gewoonlijk wordt geadviseerd om te starten met een lichtere schakering van bruin met toevoeging van subtiele highlights, misschien een karamel ombre. Laat jezelf wennen aan de lichtere kleur. Afhankelijk van de kleur waarmee je het kapsalon binnenstapt, zal de kapper je vertellen hoe licht je highlights kunnen/mogen zijn. Highlights zijn een prachtige start om een mooie blondine te worden.
 
Tussen elke stap om te verhelderen naar de lichtste tint waar je op hoopt, ga je naar het kapsalon voor een diepe conditioningbehandeling. Gebruik ook twee tot drie keer per week een haarmasker om het vocht in het haar te houden. Zet je warmtetools op een koelere stand om nog niet méér beschadiging te hebben dan er al is door het verven van je haar.
 
Lees verder ...