Haar dat ineens grijs wordt

Man met grijs haar
Foto: Alice Day/Shutterstock
Vraag: Mijn vriend die kapper is vertelde me dat je haar plots kan grijs worden door stress of een shock of door om het even wat. Ik vroeg me af of dit wáár is en hoe dit dan wel heet.
 
Antwoord: Wel, volgens professionals zoals dermatologen en andere dokters, bestaat er geen ziekte of aandoening die dit kan veroorzaken. Zelfs de legendarische verslagen zijn verdacht als je ze in detail bekijkt. Bijvoorbeeld van Thomas Moore en Marie-Antoinette wordt gezegd dat ze plots zomaar grijs werden.
 
Er wordt gesuggereerd dat de gevallen waarin haar spontaan grijs wordt het resultaat zijn van een aandoening die “verspreide alopecia areata” heet. Bij deze vorm van alopecia dunt het haar spontaan uit aangezien willekeurige haartjes losraken en afgescheiden worden. Deze alopecia treft méér gepigmenteerde haren dan ongepigmenteerde (grijze) haren.
 
Als iemand een goede mix van gelijk verspreide grijze en gepigmenteerde haren heeft en plots deze vorm van alopecia krijgt, dan kan het resultaat zijn dat de gepigmenteerde haren sneller uitvallen, zodat je de indruk krijgt dat het haar zo maar ineens grijs geworden is.
 
Er is een geval bekend dat gedocumenteerd werd door een Franse dokter, Dokter Douglas Nelson, van een 45-jarige boer wiens haar in een periode van 14 dagen van zwart naar grijs ging. Het gerucht doet de ronde dat het haar ongeveer zes maanden grijs bleef en dan weer zwart werd in een tijdspanne van 4 maanden. Deze man was volkomen gezond, onderging géén shock of schrok niet hevig en er werd nooit een verklaring gevonden voor dit feit.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Grijs worden