Wat maakt een kapsel sexy?

Aantrekkelijke vrouw met erg kort haar
 
We kennen allemaal sexy kapsels wanneer we ze zien: die kapsels die uw polsslag doen versnellen en een vrouw zo veel méér aantrekkelijk en exotisch lijken te maken. Maar hoe komt het dat die kapsels zo aantrekkelijk zijn voor ons?
 
Hoe is het te verklaren dat het korte jongenskopje van Halle Berry er haar zo zwoel doet uitzien, terwijl hetzelfde effect bekomen wordt door langharige sterren met watervallen van krullen die over hun schouders vallen? Het antwoord ligt niet zozeer in de specifieke eigenschappen van de snit, maar eerder in de specifieke kenmerken die deze snitten tonen.
 
Laten we de kenmerken die een kapsel echt doen werken eens van naderbij bekijken.
 
Anatomie en fysiologie
 
We zijn er ons allemaal van bewust dat verschillende mensen verschillende lichaamstrekken het meest aantrekkelijk vinden. En het is een feit dat er doorheen de geschiedenis trends geweest zijn waarbij verschillende fysieke kenmerken geïdealiseerd werden en de algemene aandacht trokken voor bewondering, zoals de bobkapsels gedragen door de bakvisjes uit de jaren 20. Deze bobs toonden de lange slanke nekken van deze dames en trokken de aandacht van alle mannen, dankzij de korte en sexy kapsels.
 
De andere fysieke trekken of erogene zones die focuspunten zijn voor sexy kapsels (en de kapsels die hen flatteren) zijn:
 
De nek. Zelfs vóór de bob zijn debuut maakte als een kapseltrend, werd de nek vaak getoond in de Victoriaanse en Edwardiaanse tijdperken door het haar in een elegant opsteekkapsel te stylen. Dit diende om de nek te tonen, maar ook om de indruk te wekken dat de nek langer was en meer een elegante zwanenhals was. Dit effect werd getemperd door de hoge, kanten kragen die de nek omsloten.
 
De luidruchtige jaren 20 brachten mouwloze rechte jurkjes met brede hals, die de huid van de nek onbedekt lieten. De zuivere lijnen kregen de volle aandacht omwille van de korte styling van het haar achteraan. Deze thema’s werden telkens weer herhaald doorheen de geschiedenis naarmate bobkapsels op en weg van de voorgrond van de modetrends traden.
 
De ogen. De ogen – steeds beschouwd als gelaatstrek nummer 1 om de aandacht te trekken – zijn steeds een focuspunt geweest waarrond het haar gestyled werd. In vroegere tijden werden kapsels met een pony gebruikt om een zacht kader te creëren om de aandacht op de ogen te vestigen. De grote omwenteling wat kapsels betreft kwam er in de jaren 60, toen de bekende kapper Vidal Sassoon een reeks jongensachtige snitten voor heren en dames creëerde waarbij echt enorm gefocust werd op de ogen en het gezicht van het individu. Deze superkorte kapsels zijn ook herhaaldelijk opgedoken tussen modetrends.
 
De boezem. De voorkant van een vrouwelijk lichaam is zo lang een focuspunt voor mannelijke aandacht geweest, dat het nauwelijks nodig lijkt om te proberen de aandacht van de heren opzettelijk te trekken, maar dat is nu precies wat gedaan wordt met de lange watervalkapsels. We hebben allen de Hollywood schoonheden gezien met lange wapperende lokken die over de schouders vallen om tot stilstand te komen bij de bovenkant van de borsten of om zich te nestelen in het decolleté. De haarpunten creëren een focuspunt om de aandacht van de kijker te trekken.
 
De mond. Op verschillende momenten tijdens de laatste eeuw werden kapsels aangepast om de aandacht te vestigen op de mond van de drager, met de bedoeling om in het bijzonder pakkende lippen en cupidomonden te tonen. Tussen deze kapsels bevinden zich de a-lijn bob, waarvan het voorwaartse eindpunt typisch valt op of net boven kinniveau. Later hielpen kapsels zoals het Rachel kapsel en andere razorsnitkapsels die specifiek gedefinieerde lagen rond het gezicht vertoonden, de aandacht te vestigen op de monden van de vrouwen die ze droegen, ofwel om pruillippen te accentueren ofwel gewoon om een verbluffende glimlach te tonen.
 
Vaak genoeg zijn de kapselvoorkeuren die mannen hebben voor de vrouwen in hun leven een onderbewuste reflectie van de eigenschappen waarop deze mannen het meest vallen bij vrouwen in het algemeen. Heren die het meest aangetrokken worden door slanke dames zeggen vaak dat hun vrouwelijke ideaal eveneens lang steil haar heeft. Dit komt omdat lang steil vallend haar een verticale focus creëert die een slanke, pezige figuur accentueert.
 
Omgekeerd is het zo dat mannen die het meest aangetrokken worden door een mooi gezicht vaak kortere kapsels prefereren en kapsels die een omkaderend effect rond het gezicht creëren. Het is allemaal een kwestie van waar u van houdt en hoe u dit het best doet uitkomen.
 
©Kapsels.net
Foto: Dimid 86/Shutterstock
 
Zie ook: Jouw haar en mannen