Haarverzorgingsproducten voor je kind (3)

Jong meisje met lang haar
Foto: Shutterstock
Vorige pagina    Eerste pagina
 
Tijdens de puberteit zal het gebruik in haarverzorgingsproducten het midden houden tussen producten voor kinderen en producten voor volwassenen. Je doet er nu ook zeker goed aan om aan de kapper advies te vragen over de te gebruiken producten bij de structuur van jouw haar.
 
Omdat in de puberteit de huid vetter wordt, zal het haar dit over het algemeen ook zijn. Niemand zal ontkennen dat vet haar niet prettig is om naar te kijken. Vet haar is meestal het gevolg van een slecht voedingspatroon, stress, agressieve haarverzorgingsproducten, maar ook een gevolg van een verstoord hormonaal evenwicht. Eigenschappen van vet haar zijn haar dat moeilijk te stylen is, het lijkt alsof geen enkele coupe wil blijven zitten, en haar dat weinig volume heeft en slap langs het gezicht hangt.
 
Vet haar heeft over het algemeen ook droge haarpunten omdat de benodigde vetten op de haarschacht door het vaker wassen van het haar ook weggewassen worden waardoor het haar uitdroogt. Masseer regelmatig de hoofdhuid om te voorkomen dat de talgklieren verstopt raken en was de hoofdhuid met een shampoo tegen vet haar of, wanneer je hierdoor irritaties opmerkt, met een neutrale shampoo. De hoofdhuid kan door de shampoo tegen vet haar geÔrriteerd raken, waardoor in dat geval de vetproductie alleen maar verergerd wordt.
 
Je kunt de hoofdhuid tussentijds reinigen door een oplossing van gelijke hoeveelheden azijn en water over de hoofdhuid te spoelen die je even laat inwerken en vervolgens uitspoelt met goed warm water. Houdt bij de spoeling met de andere hand de haren iets omhoog, zodat de benodigde vetten op de haarschacht zelf niet weggespoeld worden. Probeer je in dit geval ook bij het wassen van het haar te beperken tot het wassen van de hoofdhuid om de benodigde vetten niet te veel van de haarschacht af te spoelen en behandel uitsluitend de haarpunten met een conditioner. Een andere mogelijkheid is te kiezen voor een conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden en die je in sprayvorm op het droge haar ter plaatse kunt aanbrengen.
 
In ernstiger gevallen zoals acne op de hoofdhuid doe je er goed aan elke dag de hoofdhuid te masseren om de talg vrij te laten komen waardoor de haarzakjes minder verstopt raken. Verder kun je, naast de eerder genoemde werkwijzen, de hoofdhuid behandelen met een watje gedrenkt in een acne bestrijdend middel dat salicylzuur bevat. De meeste reinigers werken sterk ontvettend en zullen de haren geheel uitdrogen. Beperk je dus tot de huid. Gebruik geen acne bestrijdende producten op het haar die benzoyl peroxide of andere peroxide ingrediŽnten bevatten omdat zij afbreuk zullen doen aan de kleur van je haar en het meer poreus zullen maken.
 
Tenslotte kunnen kinderen in de puberteit voor het eerst te maken krijgen met roos, hoewel berg bij een baby de allereerste vorm van hoofdroos is. Het verschijnsel dat de meeste mensen "roos" noemen, is in feite niets anders dan een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen en is te herkennen aan de witte vlokken die op de schouders vallen. De huid vernieuwt zich in het normale tempo in drie weken. Bij mensen met roos gaat dit proces twee keer zo snel. Ook wordt het wel eens verward met de gevolgen van een droge hoofdhuid waardoor ook een schilfering waarneembaar is. In die gevallen komt dit vaak door het niet goed uitspoelen van de shampoo en/of de conditioner en door temperatuursverschillen in de winter of een lage luchtvochtigheid. Er zijn tegenwoordig producten in de handel die zowel een lichte vorm van roos als de gevolgen van een droge hoofdhuid kunnen aanpakken.
 
Bij de echte roos, dat medisch bekend staat als pityriasis, is een medische behandeling noodzakelijk omdat het anders zou kunnen leiden tot kaalheid. Pityriasis is te herkennen aan grotere en vaak vettige of olieachtige huidschilfers die gepaard gaan met roodheid, jeuk, irritatie van de hoofdhuid en zelfs bloeden en extra talgafscheiding door krabben en aangenomen wordt dat dit het gevolg is van een infectie. Een andere goede aanwijzing is dat deze vettige schilfers gepaard gaan met een geurafscheiding. Extra hygiŽne met betrekking tot kammen en borstels en dergelijke is hier op zijn plaats en je doet er verstandig aan dergelijke hulpmiddelen nooit met anderen te delen.
 
De meeste jongeren in de puberteit krijgen hier gelukkig niet mee te maken en hoeven zich dus geen zorgen te maken. Zij hebben het al druk genoeg met het volgen van alle trends, het ontdekken van de wereld en het leren kennen van zichzelf en er voor te zorgen dat zij er met behulp van alle styling producten op hun best uitzien bij een visite of wanneer zij op vrijdagavond of zaterdagavond uitgaan na een drukke studieweek.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Tieners en haarproblemen