Haarverzorgingsproducten voor je kind (2)

Meisje met goeie haarverzorging
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Het schoolgaande kind
 
Het haar van het schoolgaande kind heeft al meer volume en structuur en ook de talgklieren werken nu naar behoren, maar er kan nog steeds gebruik gemaakt worden van de pH neutrale haarverzorgingsproducten voor kinderen.
 
Niet alleen is het haar veranderd, maar de wensen ook. In de kleuterjaren zal je nog steeds graag gebruik maken van de op een leuke manier vorm gegeven flesjes en lekkere geurtjes. Maar naarmate de leeftijd vordert, zien we de kinderen ontwikkelen tot echte minivolwassenen op zoek naar een eigen identiteit die dit ook willen profileren door steeds meer eisen te gaan stellen aan hun uiterlijk.
 
Trends worden gevolgd wat we terug kunnen zien in de kapsels, de kleding en de accessoires en ze efenen hierin controle uit op elkaar. Meisjes lijken hier wat gevoeliger voor dan jongens en identificeren zich graag met hun pop idool. Veel meisjes willen er graag aantrekkelijk uitzien terwijl veel jongens vooral op zoek zijn naar stoere zaken.
 
De fabrikanten van de verzorgende producten spelen handig hierop in door nu meer gebruik te gaan maken van populaire jongens en meisjesgroepen in de muziekindustrie en andere populaire onderwerpen bij de vormgeving en het aan de man brengen van hun producten.
 
Nu blijft het vaak niet meer bij het haren wassen en gemakkelijk uitkammen. Nu moeten er ook extra details aan het haar aangebracht worden. Op het gebied van haarverzorgingsproducten is er veel voor kinderen, van gel die kan variŽren in soepele en verhardende soorten, al dan niet voorzien van glitter, tot heus haarcement die het haar in harde punten kunnen vormen, maar ook wax of haarkleuringen in sprayvorm die direct uitwasbaar zijn.
 
In de accessoires is er voor meisjes een ruim assortiment in de handel en richt zich in hoofdzaak op versierde elastiekjes, clips en haarspeldjes. Kiezen volwassen vrouwen voor extensions, bij jongere meisjes beperkt zich dit vaak tot een enkele gekleurde lok die tussen het eigen haar gekit of geclipt wordt. En ook wordt door de al iets oudere meisjes, en soms ook jongens, steeds vaker gekozen voor het aanbrengen van een kleine nuance in het haar.
 
Naarmate deze kinderen lichamelijk meer volwassen worden, verschuift ook de behoefte in verzorgingsproducten naar die van volwassenen met alle benodigde verzorging die een volwassene ook heeft.
 
De puberteit
 
De puberteit vindt plaats ongeveer tussen het 10e en 18e levensjaar en luidt de periode in waarop het kind lichamelijk maar ook geestelijk volwassen begint te worden. Deze periode gaat gepaard met hormonale veranderingen die op veel zaken zijn weerslag hebben, waaronder de huid en het haar.
 
Op meerdere plaatsen op het lichaam, zoals oksels, bij de geslachtsdelen, en vooral bij jongens ook in het gezicht, op de borst, buik, billen en soms rug, komt een nieuwe haargroei voor in een andere structuur en verzwaart de structuur van het haar zich op armen en benen. In deze periode kan ook de structuur van het hoofdhaar door de hormonale invloeden veranderen omdat het lichaam op zoek is naar een nieuwe balans.
 
Meisjes beginnen met de menstruatie en ook in deze periode kan het haar anders reageren op de haarverzorging dan op, laten we zeggen, de gewone dagen. Dit uit zich soms in het slap worden of juist meer gaan kroezen van het haar.
 
Ook de huid is erg actief onder invloed van de hormonen dat zich bij sommige jongens, en soms ook meisjes, uit in het krijgen van jeugdpuistjes (acne) en soms vervelende vormen aan kan nemen waardoor de persoon in kwestie zich erg onzeker voelt. Dit gaat meestal vanzelf weer over, maar in ernstige gevallen kan de huisarts uitkomst bieden.
 
De huid wordt vetter omdat de talglieren groter en actiever worden en het huidsmeer wordt dikker van samenstelling. Dit komt het meest voor op de zgn. T-zone (voorhoofd, neus en kin), maar kan ook op de rug voorkomen en zelfs onder het haar. Een goede huid- en haarverzorging en persoonlijke hygiŽne zijn dan ook heel belangrijk om erger worden te voorkomen. Bij meisjes wil het rond de menstruatie nog wel eens opnieuw de kop op steken.
 
Lees verder ...