Tieners en haarproblemen

Tieners met problemen
Foto: Cookie Studio/Shutterstock
Advies voor tieners en hun haarproblemen.
 
De tienerleeftijd kan een moeilijke en ontmoedigende tijd zijn. Naarmate jongens en meisjes hun eenvoudige en stressvrije kindertijd ontgroeien, worden ze plotseling geconfronteerd met de ingewikkelde puberteit, die voor velen hun weg naar volwassenheid kan belemmeren en verwarren.
 
Het haar van tieners kan vaak negatief worden beÔnvloed door de puberteit, en voor sommige tieners kan het haar voor problemen zorgen en hen eindeloze momenten van angst bezorgen tijdens deze delicate jaren, waarin de druk van vrienden en de druk om eruit te zien zoals hun vrienden het allerbelangrijkste zijn. Gelukkig is er hulp: hieronder vind je enkele tips voor tieners om hen te helpen enkele veelvoorkomende haarproblemen te overwinnen.
 
Net zoals een vette huid vol puistjes een van de grootste vloeken is tijdens de tienerjaren, is vettig haar ook een van de grootste haarproblemen. Sommige adolescenten doorlopen hun tienerjaren zonder ook maar ťťn puistje en met glanzend en aantrekkelijk haar. Velen daarentegen moeten wanhopig uren besteden aan het verbergen van hun vettig uitziende lokken.
 
Waarom druipt mijn haar van het vet en dat van mijn beste vriendin niet?
 
Het kan vreselijk oneerlijk lijken wanneer je op de leeftijd van 15 jaar met haar zit dat sluik over je gezicht valt en vettig doorhangt, terwijl het haar van de meeste van je vriendinnen veert met levendigheid en vitaliteit. Tieners zijn bijzonder vatbaar voor vettig haar vanwege de snelle veranderingen in hormonen. Alle tieners hebben bij het begin van de puberteit te maken met hormoonschommelingen.
 
Desondanks worden ze niet allemaal geplaagd door vettig haar. Dit komt doordat elk individueel lichaam op een andere manier omgaat met het onevenwicht aan hormonen. Sommige tieners zullen geen of weinig last hebben van de gevolgen van de puberteit, terwijl anderen misschien belegerd worden door veel van de jammerlijk duidelijke tekenen van puberteit. Genen kunnen ook een rol spelen bij het wel of niet ontwikkelen van vettig haar tijdens onze tienerjaren.
 
Meisjes van wie de moeder vettig haar had, vooral tijdens het menstrueren, hebben vaak dezelfde klacht. De textuur van ons haar kan ook de hoeveelheid olie die ons haar produceert beÔnvloeden. Jongens en meisjes met dikker haar hebben minder vaak last van vettig haar dan tieners met fijn haar. Dit komt doordat fijn haar minder substantie bevat om de natuurlijke oliŽn op te slorpen.
 
Tiener met een fles shampoo
Foto: Karolina Grabowksa/Pexels
Hoe verzorg je vettig haar?
 
• Gebruik een shampoo met een evenwichtige pH-waarde.
 
Als je last hebt van vettig haar, is de kans groot dat je je haar vaak wast om de vetheid onder controle te houden. Het wordt aanbevolen om vettig haar dagelijks te wassen. Het is daarbij van vitaal belang dat je een professionele shampoo met een evenwichtige pH-waarde gebruikt, speciaal ontwikkeld voor vettig haar. Een organische shampoo is ook nuttig om vettig haar te bestrijden, omdat deze natuurlijke ingrediŽnten bevat die de olieproductie in het haar helpen verminderen.
 
• Spoel je haar goed uit.
 
Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar als je last hebt van vettig haar, zorg er dan voor dat je de shampoo grondig uitspoelt met warm of lauw water. Shampoo die op de hoofdhuid achterblijft, kan ervoor zorgen dat de hoofdhuid uitdroogt. Dit kan gunstig lijken voor vettig haar, maar eigenlijk verergert het de situatie juist. Een veelvoorkomend misverstand over vettig haar is dat dit wordt veroorzaakt door een vette hoofdhuid.
 
In werkelijkheid wordt vettig haar veroorzaakt door een droge hoofdhuid, waardoor de talgklieren meer olie moeten produceren. Om te voorkomen dat de hoofdhuid uitdroogt, moet je de shampoo niet op de hoofdhuid masseren en je concentreren op het haar zelf. Een shampoo met tea tree olie zal een droge hoofdhuid - de hoofdoorzaak van vettig haar - helpen verzachten.
 
• Gebruik een behandeling met warme olie op de hoofdhuid.
 
Het lijkt misschien het laatste wat vettig haar nodig heeft, maar door warme olie in de hoofdhuid te masseren, help je de hoofdhuid te hydrateren en voorzie je het van enkele van de ontbrekende essentiŽle natuurlijke oliŽn. Op die manier kun je minder afhankelijk worden van de talgklieren.
 
Lees verder ...