Natuurlijke haarverzorging

Gezond haar dankzij een goeie haarverzorging
Foto: Alexander Sysoev/Shutterstock
Thuis gemaakte haarmaskers en vochtinbrengende behandelingen
 
Het is belangrijk om het haar goed verzorgd en gevoed te houden om de gezondheid en schoonheid van het haar op peil te houden. Hoewel er bij de drogist en de salon veel behandelingen kunnen worden gekocht, kunnen veel haarmaskers en vochtinbrengende behandelingen ook zeer goedkoop thuis worden gemaakt. Deze mengsels bieden een meer natuurlijke benadering voor het verzorgen van je haar.
 
Voordat je begint met het uitproberen van dergelijke mengsels, is het verstandig om je te realiseren dat de huidige conditie van je haar al wordt be´nvloed door het verzorgingsproduct dat je nu gebruikt. Extreem droog haar heeft de neiging om meer vocht op te nemen, maar de individuele resultaten kunnen sterk verschillen. Voordat je een haarmasker gebruikt, is het verstandig om eerst een kleine hoeveelheid van het mengsel op een testlokje uit te proberen om te zien of de behandeling geschikt is voor jouw haar.
 
Behandelingen op basis van honing
 
Honing wordt door velen beschouwd als een uitstekend haarverzorgingsproduct. Los een lepel honing op in drie tot vier kopjes warm water. Zodra de honing is opgelost, giet je de oplossing over je net gewassen natte haar. Druk het overtollige vocht uit het haar en spoel het haar daarna niet meer uit. Gebruik een handdoek om het haar voorzichtig droog te deppen en style het haar zoals je gewend bent. De honing zal het haar zachter maken en glans aan het haar toevoegen.
 
Hete oliebehandelingen
 
Het gebruik van een verwarmd mengsel op het haar zal helpen om vocht gemakkelijker op te nemen en zal bijdragen aan het gladmaken van beschadigd haar. Geschikte natuurlijke producten hiervoor zijn onder andere sojaolie, olijfolie en wonderolie. Verwarm de olie lichtjes door een (spray)flesje of glas met olie in een beker heet water te plaatsen, maar zorg ervoor dat de olie niet te warm wordt.
 
Kam het mengsel gelijkmatig door het haar en laat het enkele minuten intrekken. Spoel het haar uit en was het vervolgens met een milde, verzorgende shampoo. Als je haar bijzonder droog is, kun je het mengsel na het wassen van het haar aanbrengen in plaats van ervoor. Spoel het product grondig uit.
 
Andere mogelijkheden
 
Er zijn nog veel andere soorten haarmaskers die gebruikt kunnen worden om de vochtbalans in het haar te herstellen. Een van deze mogelijkheden is het loskloppen van een ei en mengen met twee eetlepels olijfolie. Breng de substantie gelijkmatig aan op het haar en bedek vervolgens het haar met een douchemuts of huishoudfolie. Laat het mengsel tien minuten inwerken op het haar en spoel het haar daarna grondig uit. De grote hoeveelheid prote´nen en aminozuren uit het ei zullen het haar kracht en glans geven, terwijl de olijfolie het haar zachter maakt en voedt.
 
Korte gehoekte bob voor golvend haar
Foto: Vlada Karpovich/Pexels
Fruitmengsels kunnen ook worden gebruikt om de gezondheid van het haar te verbeteren. Het citroenzuur in veel soorten fruit zorgt voor glans in het haar, terwijl antioxidanten helpen het haar te beschermen tegen luchtvervuiling. Maar als je haar blond of lichtbruin is, vermijd dan donkere vruchten zoals bessen of druiven, omdat deze een verkleuring op het haar kunnen achterlaten.
 
Je kunt een haarmasker maken door een halve banaan, een halve avocado en een kleine hoeveelheid cantaloupe of een andere soort meloen te mengen. Pureer het fruit en meng het met een paar eetlepels yoghurt (zonder toevoegingen) tot een gladde, romige substantie. Breng het mengsel gelijkmatig aan op het haar en laat het tien tot vijftien minuten intrekken, waarna je het haar grondig uitspoelt.
 
De yoghurt en avocado voegen vocht toe aan het haar en brengen het in betere conditie, terwijl de meloen en banaan het haar laten glanzen en beter beheersbaar maken.
 
Wees niet bang om thuis behandelingen met natuurlijke producten uit te proberen. Denk eraan om je mengsels op een klein plukje haar te testen om te zien of het voor jou werkt en om mogelijke allergische reacties te voorkomen. Thuisgemaakte haarmaskers en vochtinbrengende behandelingen met natuurlijke producten zijn een uitstekende manier om de schoonheid van je haar te verbeteren en tegelijkertijd geld te besparen op dure salonbehandelingen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Alternatieve haarverzorging uit grootmoeders tijd