Natuurlijke haarverzorging

Gezond haar dankzij een goeie haarverzorging
 
Thuis gemaakte haarmaskers en vochtinbrengende behandelingen
 
Het is belangrijk om het haar goed verzorgd en gevoed te houden om de gezondheid en schoonheid van het haar op peil te houden. Ook al kunnen bij de drogist en de salon heel veel behandelingen gekocht worden, veel haarmaskers en vochtinbrengende behandelingen kunnen ook zeer goedkoop thuis gemaakt worden. Deze mengsels bieden een wat natuurlijkere benadering op het zorgen voor je haar.
 
Voordat je begint met het uitproberen van dergelijke mengsels, is het verstandig je te realiseren dat de huidige conditie van je haar al be´nvloed wordt door het verzorgingsproduct dat je nu gebruikt. Extreem droog haar heeft de neiging meer vocht op te nemen, maar de individuele resultaten kunnen erg verschillen. Voordat je een haarmasker gebruikt, doe je er goed aan eerst een kleine hoeveelheid van het mengel op een testlokje uit te proberen om te zien of de behandeling voor jouw haar geschikt is.
 
Op honing gebaseerde behandelingen
 
Honing wordt door velen als een uitstekend haarverzorgingsproduct beschouwd. Los een lepel honing op in drie tot vier kopjes warm water. Zodra de honing is opgelost, giet je de oplossing over je zojuist gewassen natte haar. Druk het overtollige vocht uit het haar en spoel het haar hierna niet meer uit. Gebruik een handdoek om het haar voorzichtig droog te deppen en style het haar zoals je gewend bent. De honing zal het haar zachter maken en glans aan het haar toevoegen.
 
Hete olie behandelingen
 
Het toevoegen van een verwarmd mengsel aan het haar zal het de haren gemakkelijker maken het vocht op te nemen en zal bijdragen aan het glad maken van beschadigde haren. Natuurlijke producten die hiervoor geschikt zijn bestaan uit sojaolie, olijfolie en wonderolie. Verwarm de olie enigszins door een (spuit)flesje of glaasje met de olie in een beker heet water te plaatsen, maar zorg er voor dat de olie niet te warm wordt.
 
Kam het mengsel gelijkmatig door het haar en laat het enkele minuten intrekken. Spoel het haar uit en was het haar vervolgens met een milde verzorgende shampoo. Als jouw haar bijzonder droog is, dan zou je het mengsel na het haren wassen kunnen toepassen in plaats van er voor. Spoel het product zorgvuldig uit.
 
Andere mogelijkheden
 
Er zijn nog veel andere soorten haarmaskers die gebruikt kunnen worden om de vochtbalans in het haar te herstellen. Een van deze mogelijkheden is een ei los te kloppen en te mengen met twee eetlepels olijfolie. Breng de substantie gelijkmatig op het haar aan en bedek het haar vervolgens met een douchemuts of huishoudfolie. Laat het mengsel tien minuten op het haar inwerken en spoel het haar vervolgens grondig uit. De grote hoeveelheid prote´nen en aminozuren uit het ei zullen kracht en glans aan het haar geven, terwijl de olijfolie het haar zachter zal maken en het zal voeden.
 
Fruitmengsels kunnen ook gebruikt worden om de gezondheid van het haar te verbeteren. Het citroenzuur in vele fruitsoorten geeft glans aan het haar, terwijl anti-oxidanten bijdragen aan de bescherming van het haar tegen luchtvervuiling. Maar als je haar blond of lichtbruin is, vermijd dan donkere vruchten zoals bessen of druiven die een verkleuring op het haar kunnen achterlaten.
 
Je kunt een haarmasker maken door een halve banaan, een halve avocado en een kleine hoeveelheid cantaloupe of een ander soort meloen te mengen. Pureer het fruit en vermeng het met een paar eetlepels yoghurt (zonder toevoegingen) tot een gladde crŔmeachtige substantie. Breng het mengsel gelijkmatig op het haar aan en laat de substantie tien tot vijftien minuten intrekken, waarna je het haar grondig uitspoelt.
 
De yoghurt en avocado voegen vocht toe aan het haar en zullen het in betere conditie brengen, terwijl de meloen en banaan het haar meer zullen laten glanzen en beter beheersbaar maken.
 
Wees niet bang om met thuis gemaakte behandelingen van natuurlijke producten te werken. Denk er aan om je mengsels op een klein plukje haar te testen om te zien of het voor jou werkt en om mogelijke allergische reacties te voorkomen. Thuisgemaakte haarmaskers en vochtinbrengende behandelingen van natuurlijke producten zijn een uitstekende manier om de schoonheid van je haar te verbeteren en tegelijk te besparen op grote uitgaven voor de behandelingen van een salon.
 
©Kapsels.net
Foto: Alexander Sysoev/Shutterstock
 
Zie ook: Alternatieve haarverzorging uit grootmoeders tijd