Vuil haar

Vuil haar met roos en vettigheid
 
We zien eindeloze haarcommercials die het hebben over hoe vuil ons haar is en hoe we opbouw van product uit ons haar moeten verwijderen, want dit lijkt het haar te doen doorwegen, bijna net zoals een gif dat moet verwijderd worden.
 
Ja, té veel productopbouw is niet gezond voor je haar en zal het stylen moeilijk maken en het haar doen doorwegen, maar is het echt zo dramatisch als reclamejongens ons willen doen geloven? Of is er een gezonde limiet van smurrie die in je follikels mag kleven en waar niemand het over heeft?
 
Alles draait om winst en het is redelijk makkelijk om te jagen op hen die menen dat hun haar hun kostbaarste bezit is. Bedrijven kunnen het gerucht “olie” verspreiden en plots hollen we naar de winkel om hun product te kopen dat de vermeende vettigheid waar ze het over hebben elimineert, want dit is duidelijk slecht voor ons en we moeten er asap vanaf.
 
Dit is niet steeds het geval! Ik ben er om sommige van de mythes over vettigheid en roos te ontkrachten, terwijl ik je laat weten waar je bezorgd om hoeft te zijn zodat je het beste haar ooit kunt hebben en ook wat stress kunt doen verdwijnen die ontstaat door verschillende types haar die je hebt naast wat “normaal” geacht wordt.
 
Roos is niet iets waar je blij mee rondloopt. Die vervelende witte vlokjes kunnen oncontroleerbaar en onaangenaam zijn en je verhinderen om je favoriete zwarte bloesjes, jurken en jassen te dragen. Je denkt dat iedereen ze kan zien, vooral wanneer je donkerder haar hebt en het kan je super zelfbewust maken en – daarmee samengaand – je wat vuil doen voelen.
 
Roos is allesbehalve iets vuils, dus zullen we starten met uit te leggen wat het dan wél precies is: de olie van de hoofdhuid dwingt huidcellen om zich te binden, wat het witte vlokkerige effect oplevert. Het kan ook toegeschreven worden aan droge huid; een gevoeligheid voor haarproducten (helemaal niet ongewoon, sommige kunnen jeuk veroorzaken); een huidziekte zoals psoriasis of eczeem; en/of een overdaad aan schimmels.
 
Dus – technisch gezien – wanneer je reeds een huidziekte op je lichaam hebt zoals psoriasis of eczeem, wat redelijk vaak voorkomt, dan kan dit je hoofdhuid aantasten en het doen lijken alsof je roos hebt, wat helemaal niet het geval is. Merk je stukjes witte dode huid en heb je reeds antiroosshampoo gebruikt of weet je dat je één of andere aandoening hebt, dan ga je misschien best naar je dermatoloog die de meest zachte, maar ook efficiënte behandeling zal voorstellen voor wat er je ook ellende bezorgt. Je zal niet eeuwig moeten rondwandelen in witte en lichtere kleuren, vertrouw maar op mij.
 
Er zijn een aantal onderliggende oorzaken waardoor opbouw zich kan opstapelen in je haar en op je hoofdhuid en je bent je er misschien niet bewust van. Wanneer dit niet verwijderd wordt, dan zullen shampoo, conditioner en bijkomende stylingproducten het probleem alleen maar vergroten en zal je haar nog moeilijker te stylen zijn.
 
Hier vind je enkele onderliggende manieren waarop vuil in je haar kan sluipen en zorgen voor leed: chloor (was steeds je haar wanneer je het zwembad verlaat); hard water, vuil en olie die voorkomen in het milieu wanneer je je dagelijkse leven leidt en je dagelijkse activiteiten onderneemt; shampoos met silicone (lees de ingrediënten); en extreem weinig wassen.
 
Volgende pagina