U bent hier:   Home  ›  Hoe  ›  Tips voor Kort Haar  › 
kapsels Kapsels.net
Haar, Kapsels & Mode
 
pixel
pixel


 
Kapsels proberen

 
pixel pixel
pixel
pixel

Waarom kappers kort haar verkiezen

Het lijkt alsof veel kappers gewoonlijk een voorkeur hebben voor kortere haarsnitten. En veel vrouwen zullen toegeven dat ze minstens één kapper kennen die – als hij zijn zin mocht doen – steeds zou opteren voor een kort kopje. Mijn eigen moeder was ooit het slachtoffer van een jongenskopje toen ze haar kapper (die ze reeds 15 jaar had) vertelde dat hij eens “iets anders” mocht doen. Ze heeft die fout sindsdien nooit meer gemaakt.
 
kapster met schaar Kort haar kan werken voor een aanzienlijk aantal verschillende individuen, maar er zijn wellicht redenen voor de voorkeur van een kapper voor korte kapsels die verder gaan dan puur esthetische overwegingen. In sommige gevallen draait alles om geld.
 
Het is zo dat de gemiddelde vrouw haar haar om de 6-7 weken moet laten bijknippen. Wel, een vrouw bij wie het haar minder dan 7 à 10 cm lang is, moet gewoonlijk haast twee keer zo vaak naar het kapsalon (om de 3 à 4 weken). En dit kan nog frequenter uitdraaien bij kapsels met zones die met de tondeuse geknipt werden. De reden is de volgende: aangezien haar gemiddeld een goede cm per maand groeit, zal het dus na 4 weken ongeveer een goede cm gegroeid zijn. Maar wanneer het haar slechts 3 mm lang is (tondeusesnit), dan betekent dit dat het na 4 weken reeds 5 keer zijn beginlengte heeft en dat dus de eigenlijke look verdwenen is.
 
Verder is het ook zo dat korter haar betekent dat nieuwe groei bij chemische toepassingen sneller zichtbaar is. Wanneer het gepermanente haar 8 cm lang is, betekent twee maanden tijd tussen 2 permanenten dat ongeveer een derde van het haar zichtbaar niet gepermanent is. Hetzelfde geldt voor kleurbehandelingen.
 
En dan is er nog het feit dat kortere kapsels makkelijker en sneller te onderhouden zijn. Kort haar heeft minder product nodig (shampoo, conditioner, stylingproduct of verf) en kan in veel minder tijd dan langer haar gewassen, gespoeld en geföhnd worden. En aangezien in de kappersbusiness het tarief berekend wordt per klant/service en niet per uur, kan men veel meer geld verdienen wanneer men méér klanten in minder tijd kan verzorgen.
 
Wanneer al deze factoren samengevoegd worden, dan zijn looks met kort haar meer en meer aantrekkelijk voor veel kappers en ontwikkelen ze van nature een affiniteit ervoor. Maar soms is dit jammer genoeg nadelig voor de belangen van de klant.
 
Om zeker te zijn dat u van uw kapper krijgt wat u nodig hebt, kunt u misschien best proberen om voor uzelf uit te maken met welk kapsel u het best staat. Bezoek indien mogelijk misschien eens een pruikenshop waar u verschillende pruiken kunt uitproberen en bekijk of u houdt van korter haar en of dit u zal flatteren.
 
En belangrijkst van al: wanneer u merkt dat uw kapper u probeert aan te moedigen om te kiezen voor een korter kapsel (of wanneer u gewoon enkele ideetjes wilt voor een ideale look voor u indien u hem carte blanche gaf), vraag dan uitdrukkelijk “waarom” hij denkt dat deze look het best zou zijn en luister naar redenen die zowel voor u als voor hem gelden.
 
Als de kapper als 3 belangrijkste redenen om te kiezen voor een korte haarsnit aangeeft dat
1) u uw haar zoveel sneller en makkelijker zou kunnen stylen
2) u zou besparen op producten en
3) frequenter onderhoud betekent dat het haar gezonder blijft,
dan weet u dat de kapper misschien méér denkt aan zijn eigenbelang dan aan wat het mooist is en het best werkt voor u.
 
De hoofdreden voor ELK kapsel zou steeds moeten zijn wat de persoon in kwestie het meest flatteert. Daarna vergelijkt u met de andere noden van de klant (iets wat minder zal kosten om te onderhouden of dat sneller en makkelijker thuis te creëren zal zijn). Een klant mag nooit het gevoel hebben dat zijn kapsel gekozen werd om te passen binnen het schema en de plannen van de kapper.
 
Ik zal eindigen met te zeggen dat een kapper die een klant korter haar adviseert enkel uit eigenbelang, gelukkig heel zeldzaam is. Maar zo’n kappers en kapsters bestaan wel degelijk. Daarom is het belangrijk om een goede verstandhouding te hebben met uw kapper. Als kapper moeten we vaak de harde waarheid zeggen en met die verantwoordelijk gaat een grote hoeveelheid vertrouwen gepaard. U – als klant – vertrouwt ons om er u goed te doen uitzien en in datzelfde opzicht geeft u ons de kracht om ervoor te zorgen dat u zich goed voelt. Het is belangrijk dat we dit steeds als iets heiligs beschouwen.
 
©Kapsels.net
 
 
Lees ook:
Waarom knippen kappers steeds te kort?
Waarom kappers nooit doen wat jij wil
Het juiste kapsel voor uw levensstijl
Redenen om uw haar kort te knippen
Sexy kort haar
 


 
 

 
 

 
pixel
pixel
  Home        Linken        Virtuele Kapsels        Kapsels        Vraag en Antwoord        Knipcursus        Site Map        Privacy        Disclaimer         Contact