Droge haarpunten

Haar met droge punten
Foto: Shutterstock
Jouw wens … pronken met een prachtige haardos in alle omstandigheden, maar … daarvoor moeten enkel probleempjes opgelost worden. Wanneer men de haren wil laten groeien om lange haren te bekomen, duiken bepalen nieuwe moeilijkheden op zoals droge punten… En die vergen nieuwe dagelijkse schoonheidsroutines!
 
Waarom worden mijn punten droog?
 
Daar zijn vele redenen voor… Vaak ligt een gebrek aan hydratatie aan de basis van deze uitdroging en het is de combinatie met het wrijven tegen kledij, bepaalde juwelen en haaraccessoires of een te agressieve borstelbeurt en het té vaak gebruiken van warmtetools die dan nog eens té warm hebben die het uitdrogen van je punten bevordert. Bepaalde gewoontes die men neemt voor kort haar of voor een bob laat men achterwege bij lang haar en het is tijd om dit te veranderen…
 
Weet ook dat haar onderworpen is aan slijtage, net zoals alle materies. Het is dus ook een natuurlijk proces dat men pas kan tegenhouden wanneer men op bijzondere en regelmatige wijze de haren verzorgt.
 
Hoe droge haarpunten voorkomen?
 
Droge haren vereisen dat behandelingen zoals permanenten of verven meer gespreid worden. Deze technieken maken je haren immers gevoeliger. Voor het verven raden we je aan om voor niet méér dan 3 tonen verschil te kiezen in vergelijking met je natuurlijke kleur.
 
Wat het hydrateren betreft, moet dit systematisch gebeuren. Het gewoon aanbrengen van een niet aangepaste shampoo kan ervoor zorgen dat je haar droog en dof wordt. Vraag dus aan je kapper naar een shampoo die aangepast is aan je haar en die aangevuld wordt met een verzorgend product dat de effecten van de shampoo vervolledigt.
 
Na het wassen van je haar moet je het ook correct droogdeppen. Je doet dit met een handdoek, zonder te wrijven op de lengtes of de hoofdhuid, anders zal dit je haren beschadigen. Ga maximaal voordrogen op deze manier vooraleer je een föhn gebruikt.
 
Voor het stylen ga je je haren zachtjes ontwarren. Het is sterk aanbevolen om hiervoor een borstel met soepele haren te gebruiken, type everzwijnharen, om de klitten niet te breken die zich makkelijk vormen bij droge haren, want dit bevordert gespleten punten.
 
Wanneer je warmtetools gebruikt, overschrijd dan niet de 180° en breng een melk of serum aan die beschermend werken om je haardos tegen de warmte te beschermen.
 
Het is essentieel om elke dag een serum op je punten te doen om ze in de diepte te voeden en ze te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.
 
Té laat, ik heb gespleten haarpunten …
 
De enige manier om ze uit te roeien: knippen!
 
Een gespleten punt is immers net als een gespleten nagel. Je mag zoveel nagellak en verzorging opdoen als je wil, dit zal niets veranderen. Men kan het probleem voorkomen, maar eens het er is, kan men enkel knippen. Een onderhoudssnit is aan te bevelen om te vermijden dat dit voorkomt. Voor haren in goede gezondheid is het voldoende om 1 à 2 cm te laten knippen om de 3 à 6 maanden.
 
Je zal het al wel begrepen hebben als je droge punten en/of droge haren hebt: het essentiële is de hydratatie, maar ook de bescherming om te vermijden dat er gespleten punten ontstaan.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Split-Ender
 
Méér over haarverzorging