Haar dat lang warmte vasthoudt

Haar drogen met een haardroger
Foto: Depositphotos
Vraag: Hallo, ik vroeg me af waarom mijn haar zoveel warmte vasthoudt, tot wel 10 minuten nadat de kapster er warmte op zette. Ze klaagt regelmatig omdat mijn haar zo heet is om aan te raken dat ze bijna verbrand geraakt nadat ze er warmte op gebruikte. Is er een manier om mijn haar vlugger te doen afkoelen?
 
Antwoord: Het antwoord op deze vraag kan technisch wat ingewikkeld worden, maar het lukt wel. Er zijn twee hoofdredenen waarom haar uitzonderlijk heet kan worden wanneer het in contact komt met warmte.
 
Eerst en vooral zou het kunnen zijn doordat uw haar te weinig vocht bevat. Haar dat veel vocht kan bevatten, wordt trager warm en de warmte is gelijkmatiger verdeeld langs de haarschacht, omdat er een grotere hoeveelheid oppervlak voor het haar is om verdeeld te worden. Water kan warmte absorberen en afgeven.
 
Denk aan een ondiepe vijver in direct zonlicht. Het water zal gelijkmatig opwarmen naarmate de dag vordert en opnieuw afkoelen tijdens de nacht. Hetzelfde geldt voor uw haar. Als er erg weinig vocht zit in uw haar, dan zal de haarstructuur zelf erg snel opwarmen en aangezien de haarschacht de neiging heeft om warmte vast te houden, kan het haar erg heet blijven voor een langere periode.
 
In dit geval zou ik aanraden om een vochtrijke behandeling te kopen die u één keer per week op uw eigen haar kunt aanbrengen. Doe dit nadat u uw haar gewassen hebt en terwijl het nog vochtig is. Laat het product 20-30 minuten inwerken vooraleer u het uitspoelt. U zou best ook een maandelijkse behandeling laten uitvoeren in een professioneel kapsalon. Naarmate de hoeveelheid vocht in uw haar toeneemt, zou uw haar moeten in staat zijn om de warmte te verdelen langs het toegenomen oppervlak beschikbaar binnenin het haar, wat betekent dat uw haar niet meer zo warm zal worden.
 
Een tweede mogelijke reden voor deze intensieve opwarming kan zijn dat er rond de omtrek van de haarschacht een laag productopbouw zit. Dit gebeurt wanneer producten gebruikt worden waarvan de ingrediënten (aminozuren, keratine proteïnen enz…) structureel té groot zijn om in de structuur/cuticula van het haar binnen te dringen. Dit kan ook veroorzaakt worden door een te grote hoeveelheid bijzonder vochtrijke producten die te vaak op het haar gebruikt worden, wat resulteert in een oversaturatie van de haarschacht en verstopping van de haarstructuur.
 
Het haar geraakt zo oververzadigd dat de producten zich eigenlijk rond het haar opbouwen, wat een dikke laag veroorzaakt die moeilijk te doordringen is door shampoo en andere reinigende producten. De warmte van de stijltang zit dan letterlijk op het haaroppervlak en kan niet geabsorbeerd worden door de haarstructuur, maar zit nog steeds in de relatief dunne laag productopbouw, wat ervoor zorgt dat de kapster zich verbrandt.
 
In dit geval zou u uw kapster moeten vragen om uw haar een reinigende en revitaliserende behandeling te geven. Ze zal dan uw haar wassen met een sterke, speciale shampoo die de productopbouw zal verwijderen. Deze shampoo kan schadelijk zijn indien hij té veel gebruikt wordt of indien er geen nabehandeling volgt. Na het wassen zal ze een intensieve behandeling toepassen met microscopische molecules die de haarstructuur zullen aanvullen, maar de schubbenlaag niet zullen verstoppen.
 
©kapsels.net
 
Lees ook:
 
Basismethodes van warmtestyling
 
Hulpmiddelen voor het stylen: tips en trucjes