Haar stylen met de straightener

Haar steil maken met een straightener
Foto: Ema Woo/Shutterstock
Hoewel het stylen van het haar door de hele geschiedenis heen bij elke cultuur is terug te vinden, is pas in het laatste deel van de negentiende eeuw de ontwikkeling van het haar stylen met behulp van verwarmde elementen op gang gekomen. De eerste ontwikkeling in deze richting was de introductie van de warme rollers van Marcel Grateau voor het krullen van het haar.
 
Later werden verwarmde kammen en platte ijzers toegevoegd om krullend en golvend haar steil te maken. Deze technieken waren effectief, maar veroorzaakten vaak beschadigingen aan het haar. Gelukkig heeft de ontwikkeling op dit gebied niet stilgestaan.
 
Vandaag de dag hebben we hittetools tot onze beschikking die zijn ontworpen om het krulpatroon in het haar te veranderen zonder ernstige schade aan te richten. Bovendien hebben we producten die ons haar kunnen beschermen tijdens deze processen. We hebben niet alleen krultangen in verschillende vormen en maten, maar ook stijltangen of straighteners waarmee we onze dikke krullende bos haar in enkele minuten kunnen omtoveren tot sluik en zijdeachtig haar.
 
Met deze nieuwe gereedschappen, variërend in prijs van €18 tot €150 of meer, hebben we de vrijheid om te kiezen uit een grote variëteit aan haarstijlen, van krullend tot steil en alles daartussenin.
 
Belangrijk: Voordat je met een stijltang aan de slag gaat, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de volgende regels. Niet alleen om de beste resultaten te behalen, maar ook om zo min mogelijk schade aan het haar toe te brengen. Volg bij het stylen van het haar met verwarmde tools deze simpele regels:
 
Regel 1: Begin ALTIJD met schoon en vooral DROOG haar wanneer je het haar met verwarmde gereedschappen gaat stylen.
 
Indien dit mogelijk is, dient het stylen van je haar te beginnen met een wasbeurt en een conditionerbehandeling met een vochtinbrengende formule in zowel de shampoo als de conditioner. Voeg vervolgens een conditioner toe die niet uitgespoeld hoeft te worden om het haar optimaal te beschermen tijdens het drogen en het stylen met warmte. Het gebruik van gel, mousse of haarspray van eerdere styling kan leiden tot plakkerigheid, klonten en mogelijke beschadigingen. Daarom is het reinigen van het haar vóór het stylen met warmte essentieel.
 
Daarnaast moet het haar VOLLEDIG DROOG zijn. Zelfs de kleinste hoeveelheid vocht in het haar zal niet alleen leiden tot minder goede stylingresultaten, maar het gebruik van een verwarmd apparaat op vochtig haar zal het haar daadwerkelijk laten koken door de vrijgekomen stoom, de haarschacht laten opzwellen en het beschermende vocht uit de haarschors laten verdwijnen.
 
Haar dat glad gemaakt wordt met een stijltang
Foto: Lais Schulz/Canva
Regel 2: Pas de grootte van de stijltang aan op jouw haar.
 
Tenzij je haar tot over je schouders reikt, zou je moeten kiezen voor een stijltang waarvan de verwarmde platen ongeveer 2,5 cm tot 4 cm breed zijn. Stijltangen met bredere platen zijn verkrijgbaar, maar ze zijn meer geschikt voor mensen met lang haar. De kleinere apparaten bieden een betere controle voor de gemiddelde vrouw. Ze zijn lichter in gewicht en daardoor gemakkelijker te gebruiken.
 
Regel 3: Werk met het haar in beheersbare (kleine) secties en gebruik alleen zoveel warmte als nodig is om het haar steil te maken.
 
Veel vrouwen kopen een stijltang en klagen later dat deze niet goed werkt. Dit komt meestal doordat ze het apparaat overbelasten. Als je probeert te veel haar tegelijk te stylen, zal dit resulteren in een ongelijke verdeling van de warmte. De haren die het dichtst bij de verwarmde platen zitten, ontvangen de meeste warmte, terwijl de haren in het midden onvoldoende worden verwarmd. Bovendien kunnen de buitenste haren oververhit raken en mogelijk beschadigd raken als je te veel haar tegelijk verwarmt.
 
Dit gevaar bestaat ook wanneer het haar wordt verwarmd met een te hoge temperatuur. Test altijd de warmte van het apparaat als je niet zeker bent hoe warm het kan worden.
 
Neem een stukje keukenpapier en maak het vochtig (niet nat). Plaats het papier tussen de verwarmingsplaten en sluit de stijltang gedurende enkele seconden. Een kleine hoeveelheid stoom is normaal, maar als er rookontwikkeling, verbrande plekken of enige kleurverandering optreedt, dan is de stijltang te heet en moet de temperatuur worden verlaagd om schade aan het haar te voorkomen.
 
Verdeel je haar in secties die niet breder zijn dan de platen van de stijltang en neem bij het steilen van het haar lagen die niet dikker zijn dan de helft van de dikte van de verwarmingsplaten. Door met smalle secties en dunne lagen te werken, kun je de warmte gelijkmatig verdelen en krijg je het gewenste steile resultaat met minder handelingen van de stijltang.
 
Regel 4: Gebruik een kleine hoeveelheid stylingproduct om de levensduur van je kapsel te verlengen.
 
Door de haarlagen waarmee je werkt lichtjes te besprayen met haarspray en ze volledig te laten drogen, of door een beetje gel of mousse te gebruiken tijdens het drogen van het haar, zal je steile kapsel langer mooi blijven dan wanneer je deze producten niet zou gebruiken.
 
Dit is nog een goede reden om het stylen te beginnen met het wassen van het haar en een conditionerbehandeling, omdat het aanbrengen van verzorgingsproducten op haar dat nog restanten van eerdere styling bevat, leidt tot productopbouw met negatieve gevolgen voor het stylen en het uiterlijk ervan.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het straightenen van haar