Haar stylen met de straightener

Haar steil maken met een straightener
 
Hoewel het stylen van het haar door de hele geschiedenis heen bij elke cultuur is terug te vinden, is in het laatste deel van de negentiende eeuw pas de ontwikkeling van het haar stylen met behulp van verwarmde elementen op gang gekomen, met als eerste ontwikkeling de warme rollers van Marcel Grateau voor het krullen van het haar.
 
Later werden hier verwarmde kammen en platte ijzers aan toegevoegd om krullend en golvend haar steil te maken. Deze technieken waren effectief, maar leidden met grote regelmaat tot beschadigingen aan het haar. Gelukkig is deze ontwikkeling niet stil blijven staan.
 
Vandaag de dag beschikken we over hittetools die ontworpen zijn om het krulpatroon in het haar te veranderen zonder ernstige schade aan te richten, en beschikken we over producten die ons haar gedurende deze processen kunnen beschermen. We beschikken niet alleen over krultangen in verschillende vormen en maten, maar ook over stijltangen of straighteners die onze dikke krullende bos haar in enkele minuten kunnen veranderen in sluik en zijdeachtig haar.
 
Met deze nieuwe gereedschappen, die in prijs kunnen variëren van €18 tot €150 of meer, staat het ons vrij te kiezen uit een grote variëteit aan haarstijlen, van krullen of juist en gebrek hieraan.
 
Belangrijk: Voor je met een stijltang gaat werken, is het heel belangrijk van de volgende regels op de hoogte te zijn. Niet alleen om de beste resultaten te krijgen, maar ook om zo min mogelijk schade aan het haar toe te brengen. Volg bij het stylen van het haar met verwarmde tools deze simpele regels:
 
Regel 1: Begin met het stylen van het haar met verwarmde gereedschappen ALTIJD met schoon en vooral DROOG haar.
 
Indien dit mogelijk is, dient het stylen van je haar te beginnen met een wasbeurt en conditioner behandeling met een vochtinbrengende formule in zowel de shampoo als de conditioner. Voeg hierna nog een conditioner toe die niet uitgespoeld hoeft te worden om het haar optimaal te beschermen tijdens het droogproces en het verwarmd stylen. Een opbouw van gel, mousse of haarspray van een eerdere styling zal alleen maar resulteren in plakkerigheid, klontvorming en mogelijke beschadigingen, dus het reinigen van het haar voorafgaand aan de verwarmde styling is van essentieel belang.
 
Daarnaast moet het haar GEHEEL DROOG zijn. Zelfs de geringste hoeveelheid vocht in het haar zal niet alleen een minder goed styling resultaat geven, maar het toepassen van een verwarmd apparaat rechtstreeks op het vochtige haar zal het haar letterlijk laten koken in de stoom die er af komt, de haarschacht laten opzwellen en het beschermende vocht uit de haarschors dringen.
 
Regel 2: Pas de grootte van de stijltang aan op jouw haar.
 
Tenzij jouw haar tot over je schouders hangt, zou je voor een afmeting van de straightener moeten kiezen waarvan de verwarmde plaatjes ongeveer 2,5 cm tot 4 cm breed zijn. Stijltangen met bredere platen zijn wel te koop, maar zijn meer geschikt voor mensen met lang haar. De kleinere apparaten zullen aan de gemiddelde vrouw een betere beheersing bieden. Ze zijn lichter in gewicht en dus gemakkelijker te bedienen.
 
Regel 3: Werk met het haar in beheersbare (kleine) gedeelten en gebruik slechts zoveel warmte als nodig is om het haar steil te krijgen.
 
Veel vrouwen kopen een straightener en klagen later dat hij zijn werk niet goed doet. Dit komt meestal omdat zij het apparaat overbelasten. Als je probeert te veel haren tegelijk te behandelen, dan zal dit resulteren in een ongelijkmatige verdeling van de warmte, omdat de haren die het dichtst tegen de verwarmde plaatjes aanzitten de meeste warmte krijgen en de haren in het midden dus onvoldoende verwarmd worden. Daarnaast is het zo dat, wanneer je een te grote hoeveelheid haar langer verwarmt, de buitenste haren als een gevolg hiervan oververhit raken en mogelijk beschadigd raken.
 
Dit gevaar bestaat ook wanneer de haren bij een te hoge temperatuur verwarmd worden. Je dient altijd de warmte die het apparaat afgeeft te testen als je er niet zeker van bent hoe warm het apparaat kan worden.
 
Neem een stukje keukenpapier en maak dit vochtig (beslist niet nat). Klem het papier tussen de verwarmingsplaatjes en houdt de stijltang gesloten gedurende enkele seconden. Een kleine hoeveelheid stoom is normaal, maar als er rookontwikkeling is, zich schroeiplekken vertonen of enige kleurverandering waarneembaar is, dan is de straightener te heet en moet de temperatuur naar beneden aangepast worden om verbranden van het haar te voorkomen.
 
Verdeel je haar in secties die niet breder zijn dan de plaatjes van de stijltang en neem de steil te maken lagen haar niet dikker dan de helft van de dikte van de verwarmingsplaatjes. Door met smalle secties en dunne lagen te werken, kun je de warmte gelijkmatig verdelen en zal het haar steil worden naar jouw wens met minder handelingen van de straightener.
 
Regel 4: Gebruik een kleine hoeveelheid styling product om de levensduur van je stijl te verlengen.
 
Door de haarlagen waarmee je werkt lichtjes te benevelen met een haarspray, en deze eerst volledig te laten drogen, of door een klein beetje gel of mousse te gebruiken bij het drogen van het haar, zul je een steil haar resultaat krijgen dat langer mooi blijft dan wanneer je deze producten niet zou hebben gebruikt.
 
Dit is nog een geldige reden om de styling te beginnen met een wasbeurt en een conditioner behandeling, omdat het toepassen van een verzorgingsproduct op haar waar zich nog restanten van een eerdere styling in bevinden gegarandeerd een opbouw van dit product zal geven met nadelige gevolgen voor de styling en het uiterlijk ervan.
 
©Kapsels.net
Foto: Ema Woo/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het straightenen van haar