Het kleuren van je haar

Haar kleuren
Foto: Depositphotos
De verschillende soorten haarkleuringen
 
We hebben ons allemaal wel eens afgevraagd hoe het zou zijn om een andere haarkleur te hebben, maar misschien ben je nog niet klaar voor een drastische verandering. Of misschien weet je niet zeker of je de kleur ook kunt krijgen zonder dat het voor lange tijd in je haar blijft zitten. Hieronder vind je informatie over de verschillende soorten haarkleuringen die momenteel beschikbaar zijn.
 
Uitwasbare tijdelijke kleuring
 
Deze producten zijn, precies zoals ze heten, uitwasbare tijdelijke kleuringen en worden meestal verkocht als eenmalige kleurspoelingen. Ze worden meestal gebruikt om enkele grijze haren te maskeren of om een subtiele (en soms zelfs overheersende) tint aan je natuurlijke kleur toe te voegen.
 
Uitwasbare tijdelijke kleuringen hechten zich aan de buitenkant van de schublaag en voegen een kleur toe aan de oppervlakte van het haar. Met een uitwasbare tijdelijke haarkleuring kun je het haar niet van een donkerdere tint naar een lichtere tint kleuren, maar het kan wel diepte aan je haarkleur geven en een lichtere tint voller maken.
 
Een uitwasbare tijdelijke kleuring zal zelden langer zichtbaar zijn dan tot de volgende wasbeurt. Ze zijn te vinden in verschillende producten: spoelingen die een kleur aan het haar toevoegen en droog gestyled worden, kleurmousse dat een subtiele nuance aan de kleur toevoegt, kleurverstevigers, haarmascara voor wat heftiger effecten, kleurspray voor een gerichte applicatie, en zelfs kleurshampoo's en op kleur gebrachte conditioners om diepte en duurzaamheid aan het gekleurde haar te geven.
 
Tijdelijke kleuring en semi-permanente kleuring
 
Zowel tijdelijke kleuring als semi-permanente kleuring werken beide op dezelfde manier, maar hebben elk een iets andere samenstelling.
 
Tijdelijke kleuring is zo samengesteld dat de kleur alleen aan de buitenkant van de haren wordt aangebracht en zal je haar, bij gebrek aan waterstofperoxide, niet lichter maken. De formule bevat een activator die de kleur ontwikkelt en de schubben van de haarschacht iets optilt, zodat de kleur zich tussen de schubben kan hechten. Tijdelijke haarkleuringen dringen niet door tot de haarkern, maar blijven toch ongeveer zes tot acht weken in het haar zitten door de hechting tussen de schubben, waarbij ze bij elke wasbeurt een beetje aan kleur zullen verliezen.
 
Doosjes met verschillende soorten haarverf
Foto: Cottonbro via Pexels
Ook een semi-permanente kleuring hecht zich aan de buitenkant van het haar en zal het haar evenmin lichter maken. Het verschil tussen een tijdelijke kleuring en een semi-permanente kleuring zit in het feit dat bij een semi-permanente kleuring de kleurmoleculen kleiner zijn en daardoor zowel tussen de schubben kunnen hechten als in de haarkern kunnen doordringen. Dit maakt een semi-permanente kleuring een betere keuze voor het bedekken van enkele grijze haren.
 
De kleur zal een paar weken langer in het haar blijven dan bij de tijdelijke kleuring, maar zal net als de tijdelijke kleuring bij elke haarwassing geleidelijk vervagen. Dit komt doordat de kleurmoleculen vanwege hun kleine afmeting gemakkelijker kunnen uitspoelen, maar omdat ze zich ook dieper in de haarschacht bevinden, zal dit iets langzamer gaan.
 
Permanente kleuring
 
Permanente kleuring is ontwikkeld om diep in de haarschacht te dringen en de kleur direct aan de haarkern af te geven. De formule bevat een ontwikkelaar om de schubben op te tillen, zodat de kleurmoleculen in de haarkern kunnen doordringen. Het bevat ook aniline-afgeleiden die, in combinatie met waterstofperoxide, de kleurmoleculen omzetten in een grotere vorm en deze vervolgens in de haarkern opsluiten.
 
Lees verder ...