Pruiken: kwaliteit en kosten

Pruik van echt mensenhaar
Foto: Depositphotos
We hebben het al eerder gehad over soorten pruiken en haarstukjes en we hebben de voordelen en nadelen vergeleken van synthetische pruiken versus pruiken van natuurlijk haar. Nu gaan we eens kijken naar de factoren die de kwaliteit en de prijs van pruiken bepalen. Het belangrijkste is (zoals altijd) dat je krijgt waar je voor betaalt.
 
De duurste pruiken die beschikbaar zijn, zijn de pruiken die gemaakt zijn van echt menselijk haar. De prijs hiervan is afhankelijk van de etnische achtergrond van het haar en of het haar al dan niet eerder behandeld is geweest met chemicaliŽn (gekleurd of gepermanent). Hier volgt een opsomming in kwaliteit van hoog naar laag voor pruiken van natuurlijk haar.
 
Europees haar: Dit haar wordt beschouwd als het "neusje van de zalm". Niet alleen omdat er betrekkelijk moeilijk aan te komen is, maar ook omdat dit haar in veel natuurlijke nuances en even zoveel structuren voorkomt. Onbehandeld haar van Europese afkomst zal het allerduurste en de absolute nummer ťťn zijn, met chemisch behandeld Europees haar direct hierna als tweede.
 
Haar uit India en AziŽ is de derde in rij voor de prijsvolgorde. Deze twee regionen bieden het meeste menselijke haar dat voor de handel beschikbaar is. Dit haar is bijna altijd donker (zwart of bijna zwart) met soms wat grijs haar vermengd en moet behandelingen ondergaan om andere kleuren te kunnen krijgen. Haar uit India is meestal beschikbaar in lengten van 30 tot 40 cm en is van nature golvend. Haar uit AziŽ echter is van nature steil en wordt geleverd in lengten van 30 tot 70 cm.
 
Menselijk haar vermengd met dierlijk haar is de volgende in rij. Het menselijke haar kan vermengd worden met haar van bepaalde lengte van dieren zoals de angora, paarden, yak en schapen. Dit biedt een wat goedkopere pruik van natuurlijk haar. Het haar van de yak is uitermate nuttig bij het maken van fantasierijke pruiken. Het haar van de yak wordt weggenomen bij de buik en bestaat uit het zuiverste wit, waardoor het ideaal is om te kleuren in fantasiekleuren. Dergelijke gemengde pruiken worden veelvuldig gebruikt bij theater voorstellingen en mode shows.
 
Dierlijk haar is de laatste in rij omdat pruiken die voor 100% van dierlijk haar gemaakt zijn ook de goedkoopste pruiken van natuurlijk haar zijn. Van dit haar worden redelijk goedkope pruiken gemaakt voor leuke doeleinden (carnaval).
 
Vrouwen met pruiken
Foto: Pixelshot/Canva
Andere factoren die verantwoordelijk zijn voor de bepaling van de prijs van een pruik zijn:
 
De kwaliteit van het haar dat gebruikt wordt - wanneer het haar gewaardeerd is naar sterkte, elasticiteit en porositeit, en het haar hoog scoort op al deze drie punten, dan zal de pruik ook duurder zijn.
 
Is de schublaag intact? - Pruiken die gemaakt worden van haar waarvan de schublaag intact is zullen duurder zijn. In dit geval is het haar "gekeerd", wat betekent dat de haren zo gerangschikt zijn, dat de wortels allemaal in dezelfde richting liggen. Dit voorkomt klitten en maakt de pruik duurzamer en gemakkelijker in model te brengen.
 
Uitgevallen haar - Als de pruik hoofdzakelijk is gemaakt van haar dat op natuurlijke wijze is uitgevallen en is verzameld van borstels en kammen, dan zal het haar niet gekeerd worden om in een en dezelfde richting te liggen, maar wordt de schublaag verwijderd om klitten en het vormen van haarplakken te voorkomen. Haar waarvan de schublaag verwijderd is, kan niet met een conditioner behandeld worden (waardoor het juist haarplakken gaat vormen). Daarom zullen pruiken gemaakt van uitgevallen haar goedkoper zijn.
 
Is het haar gekleurd met een metallic haarverf? - Haar dat is gekleurd met gebruikmaking van een metallic haarverf kan niet gepermanent of gekleurd worden met haarkleuringen die gebruik maken van een peroxide ontwikkelaar omdat dit de structuur van het haar zal vernietigen. Dit type haar zal dan ook goedkoop zijn.
 
Synthetische pruiken variŽren in prijs op basis van het feit hoe realistisch ze zijn met betrekking tot het uiterlijk en het gevoel van het haar. Sommige kwalitatief hoogstaande synthetische pruiken hebben ook menselijk haar tussen het synthetische haar vermengd om een natuurlijker uiterlijk te geven. Naarmate in de chemie vorderingen worden gemaakt, worden ook realistischer uitziende synthetische pruiken ontwikkeld.
 
Je mag verwachten dat de prijs voor een synthetische pruik van hoogstaande kwaliteit ongeveer gelijk zal zijn aan de prijs die betaald moet worden voor een pruik gemaakt van menselijk haar van gemiddelde kwaliteit.
 
Door Stacy | | ©Kapsels.net

Zie ook: Mťťr over pruiken