Yak haar en yaki haar

Yak
Foto: Depositphotos
Vraag: Wat is yak haar? Verschillende schoonheidsspecialisten en vertegenwoordigers zeggen dat yak haar “menselijk haar” is van een mens en niet van een jak (dier). Anderen zeggen dat yak haar van een dier afkomstig is, maar aangezien het om een menselijk levend wezen gaat, het beschouwd wordt als “menselijk haar”. Ik zou graag duidelijkheid hebben hieromtrent.
 
Antwoord: In de kapperswereld bestaat er HEEL WAT verwarring die te maken heeft met de manier waarop professionals beslissen om de gebruikte producten een naam te geven. Ik heb jaren de namen van kapsels aangeklaagd; die verschillen namelijk nogal, wat zorgt voor een enorme verwarring voor iemand die op zoek is naar een specifieke look.
 
Wanneer het gaat om extensions, pruiken en haarstukjes, dan ontmoet u overal de termen yak haar of yaki haar. Deze twee termen verwijzen naar haarvezels die op natuurlijk wijze geproduceerd worden, maar erg verschillend van oorsprong zijn.
 
Yak haar is GEEN menselijk haar. Het is afkomstig van het lichaam van de jak (vroeger gespeld als “yak”) – een rundachtig zoogdier dat leeft in de Himalaya en in Tibet, met donker, lang en zijdeachtig haar, een staart die lijkt op die van een paard en volle, ruige manen. Het haar van de jak is structureel gelijkend op menselijk haar en via testen is ontdekt dat het op dezelfde manier als menselijk haar reageert op styling.
 
In look en textuur sluit dit dierlijk haar nauw aan bij chemische behandeld Afrikaans en Indo-Aziatisch haar. Omdat dit haar in enorme hoeveelheden werd aangetroffen en kon verzameld worden bij deze dieren, is het een hoofdbestanddeel geworden van goedkope extensions en randproducten.
 
Na een tijdje werd echter ontdekt dat veel mensen allergisch reageerden op de vezels. Maar de look van yak haar was zo populair geworden dat de producenten onmiddellijk op zoek gingen naar een alternatief dat ook goedkoop was en eveneens voor de gewenste look zorgde.
 
En zo ontstond “YAKI” haar. Yaki haar is wél menselijk haar dat op een zo goedkoop mogelijke manier verzameld wordt en chemisch behandeld wordt zodat het eruitziet en aanvoelt als yak haar. Zo hebben vrouwen de look die ze willen zonder het risico op allergische reactie.
 
Uw verwarring lijkt dus te zijn ontstaan doordat uw vorige informatiebronnen de producten waarover ze het hadden niet juist konden identificeren.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Waar komt menselijk haar voor extensions vandaan?