Soorten pruiken

Pruiken
Foto: Lakov Filimonov/Shutterstock
Een pruik is een kunstmatige bedekking van het hoofd die bestaat uit een doorweven netwerk van haar. Er zijn pruiken voor zowel mannen als vrouwen en ze kunnen bestaan uit menselijk of uit synthetisch haar. De pruik voor gehele bedekking kan gemaakt zijn op een volledig gesloten basis zoals een skin-top of mono-top of op trenzen (open hoofdbedekking), of als haarstukje of toupet voor gedeeltelijke bedekking. Een pruik kan handgeknoopt of machinaal gemaakt worden.
 
Al deze eigenschappen dragen (samen met nog andere elementen) bij aan de hoogte van de prijs die voor de pruik betaald moet worden. Hier volgt wat basis informatie over de verschillende soorten pruiken.
 
Gedeeltelijk bedekkende pruiken, ook bekend onder de naam "haarstukjes" of "toupetten", worden ontworpen om haar toe te voegen aan specifieke gebieden op het hoofd of om iets toe te voegen aan een specifiek kapsel. Deze haarstukjes kunnen, net als volle pruiken, gemaakt worden op een ondergrond van fijnmazig gaas, of kunnen eenvoudig bestaan uit geweven haar dat op kammen of elastiek bevestigd is om zo op het bestaande haar bevestigd te worden. Het zijn geweldige hulpmiddelen bij het creëren van kapsels om de illusie van langer haar op te wekken zonder alle moeite te moeten nemen voor een volledige pruik.
 
Pruiken met een volledig gesloten basis worden meestal handgeknoopt op een elastische ondergrond die bestaat uit een materiaal dat aangepast is aan de huidskleur van de persoon. De haren zijn over het algemeen dichter bij elkaar geknoopt dan machinaal gemaakte pruiken, waardoor de pruiken meer geschikt zijn voor mensen met weinig of geen haar. In pruiken met een volledig gesloten basis bestaan verschillende soorten, namelijk de skin-top en de mono-top. De voorste rand van de pruik wordt meestal gemaakt van materiaal dat overeenkomt met de huid van de persoon waarvoor de pruik bedoeld is en zal naar onderen weggewerkt worden om de basis van de pruik te camoufleren, zodat een meer natuurlijke uitstraling verkregen wordt.
 
Skin-top pruiken worden gemaakt op een basis die lijkt op de natuurlijke hoofdhuid van de persoon waarvoor de pruik bedoeld is. De haren zullen meestal met de hand geknoopt zijn, maar een machinaal gemaakte skin-top is ook mogelijk. Door de gesloten structuur van een skin-top pruik is het ook mogelijk een scheiding aan te brengen en zelfs een kruin te maken.
 
Mono-top pruiken worden eveneens gemaakt op een materiaal dat aan de kleur van de hoofdhuid is aangepast, maar dit materiaal bestaat uit een zeer fijnmazig zijdeachtige kunststof waarop de haren individueel worden geknoopt waardoor de pruik een zeer realistisch uiterlijk krijgt. Bij een monotop is het maken van een scheiding ook mogelijk. Ook een mono-top kan machinaal gemaakt worden, maar een handgeknoopt exemplaar zal altijd fraaier maar ook duurder zijn.
 
Vrouw met een pruik
Foto: Anna Tamila/Getty Images/Canva
Op trenzen gemaakte pruiken (open hoofdbedekking), ook wel kaploze pruiken genoemd, zijn meestal machinaal gemaakte pruiken die bestaan uit geweven haar dat is vast gestikt op dunne stroken textiel. Deze stroken worden vervolgens dakpansgewijs en in cirkelvorm op elastische bandjes vastgezet om zo de kap te vormen die op het hoofd gedragen kan worden. Het grote verschil tussen de pruiken met een volledig gesloten basis en op trenzen gemaakte pruiken zit hem in het feit dat zich in de laatstgenoemden open ruimten bevinden.
 
Dit maakt dit soort pruiken een geschikte keuze voor vrouwen die een pruik willen die zich als het ware kan vermengen met het eigen haar omdat het natuurlijke haar door de open ruimten heen getrokken kan worden waardoor dikker en voller haar verkregen zal worden. Op trenzen gemaakte pruiken zijn echter niet geschikt voor vrouwen met zeer dun of geen haar, omdat de eigen hoofdhuid in de open ruimten zichtbaar zal blijven.
 
Pruiken voor mannen. Ook mannen kiezen bij regelmaat voor het dragen van volledige of gedeeltelijk bedekkende pruiken om kale plekken te camoufleren. Gedeeltelijk bedekkende pruiken (haarstukjes) voor mannen worden toupetten genoemd.
 
Dit soort pruiken wordt door mannen het meest toegepast, maar er zijn ook speciaal ontworpen volledige pruiken met kapsels voor mannen die geheel kaal zijn of mannen die de voorkeur geven aan een volledige pruik boven de gedeeltelijke bedekking van een toupet.
 
Handgeknoopte pruiken. Bij handgeknoopte pruiken en haarstukjes worden de haren individueel met de hand vastgeknoopt op een meestal zeer fijnmazige hoofdbedekking waardoor een meer natuurlijke look verkregen wordt. Het met de hand knopen heeft ook als voordeel dat de haren over het algemeen wat losser aan de ondergrond bevestigd worden, waardoor de haren wat op de ondergrond geschoven kunnen worden om bijvoorbeeld een scheiding te maken of het gehele kapsel aan te passen. Met het maken van een handgeknoopte pruik is veel meer tijd gemoeid waardoor de aanschafprijs dan ook hoger ligt.
 
Machinaal geknoopte pruiken. Bij machinaal geknoopte pruiken wordt gebruik gemaakt van haar wevingen die op een ondergrond genaaid worden, met als gevolg dat de pruik of het haarstukje veel sneller klaar is. De ruimte tussen de haren zal over het algemeen groter zijn. Dit soort pruiken is over het algemeen goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar. Ze zijn uitermate geschikt voor personen die prijsbewust moeten zijn in hun keuze bij pruiken en haarstukjes.
 
Semi-handgeknoopte pruiken. Deze pruiken kunnen zowel een combinatie van machinaal vastgenaaide haar wevingen en handgeknoopte haren vormen, maar ook een combinatie in het gebruik van natuurlijk en synthetisch haar. Het resultaat is een duurzame pruik met meer natuurlijke uitstraling tegen een redelijke prijs.
 
De binnenkant van een pruik
Foto: Lordhair/Pexels
Synthetische pruiken. Synthetische pruiken zijn gemaakt van een aangepast acryl (dat bestaat uit polymeren met een bepaalde hoeveelheid acrylonitril), ook wel modacryl of kanekalon genoemd, dat zo ontworpen is dat de haren er uitzien en aanvoelen als echt haar. Dit kan onder meer bereikt worden door de haren in plaats van rond achthoekig te maken waardoor een schaduweffect optreedt.
 
Door gebruik te maken van meerdere kleuren bij elkaar kan een nabootsing van natuurlijk ongeverfd haar bereikt worden. De vezels zijn in staat in hun originele gestylde vorm terug te keren door lichtjes met water beneveld te worden en vervolgens van onder af gedroogd te worden. Daarnaast zullen deze kunstmatige vezels geen geurtjes opnemen of reageren op klimatologische veranderingen in tegenstelling tot pruiken van natuurlijk haar.
 
Andere voordelen van dit haar liggen in het feit dat dit haar lichter in gewicht is, onbreekbaar is, goedkoper in aanschaf is en daarnaast kleur- en vormvast is. Het kleurvast zijn van het haar kan echter ook een nadeel zijn, want het haar kan niet gekleurd worden. Ook permanenten is niet mogelijk op dit haar. Het nabootsen van een natuurlijke uitstraling met een synthetische pruik is geheel afhankelijk van de kwaliteit.
 
Pruiken van natuurlijk haar. Bij pruiken van natuurlijk haar wordt gebruik gemaakt van echt haar, wat niet hoeft te betekenen dat dit haar bestaat uit menselijk haar. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van dierlijk haar (angora, paarden, yak en schapen). Echter, bij de meeste pruiken waarbij gebruik gemaakt wordt van dierlijk haar, wordt dit haar vermengd met menselijk haar. Binnen de pruiken van natuurlijk haar zijn pruiken in verschillende verhoudingen van menselijk en dierlijk haar te vinden, waarbij bij de samenstelling naar de verschillende behoeften gekeken wordt voor de haareigenschappen en de etnische achtergrond van het menselijke haar. Pruiken van menselijk haar kunnen wel in kleur veranderd of gepermanent worden.
 
Pruiken worden door heel veel verschillende mensen om even zoveel verschillende redenen toegepast: kankerpatiënten die lijden onder het haarverlies als gevolg van de chemotherapie en behandeling met straling, vrouwen die van nature dun haar hebben en graag voller en dikker haar wensen, vrouwen die zich van dit gemak bedienen om zich geen zorgen te hoeven maken over een "baaldag van het haar", en diegenen die willen experimenteren met "fantasiekapsels en haarkleuren" zonder hun eigen haar te moeten laten lijden onder het chemische proces dat nodig is om dit te bereiken. Wat de redenen ook zijn, het kennen van de beschikbare mogelijkheden bied je de eerste stap in het maken van de juiste keuze.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over pruiken