Pruiken: Natuurlijk haar versus synthetisch haar

Vrouw met een pruik
Foto: Shutterstock
Een van de grootste afwegingen die gemaakt moet worden bij het kiezen voor een pruik is het feit of de pruik uit natuurlijk haar of uit synthetisch haar moet bestaan. De synthetische vezels waar tegenwoordig gebruik van gemaakt wordt, zijn veel realistischer dan die uit vroegere generaties, maar kunnen er nog steeds minder natuurlijk uitzien. Hieronder volgt een weergave van de voordelen en nadelen van zowel synthetisch als natuurlijk haar.
 
Hoe zie je het verschil?
 
De gemakkelijkste manier om te herkennen of een pruik gemaakt is van natuurlijk of synthetisch haar is door het uittrekken van een enkele haar bij de pruik en die te verbranden. Natuurlijk haar zal langzaam verbranden en een specifieke geur afgeven, terwijl synthetisch haar, afhankelijke van de samenstelling, eerder de eigenschap heeft te smelten of op te rollen tot een bolletje wanneer het vlak bij de vlam gehouden wordt of snel zal verbranden. In ieder geval zal synthetisch haar bij dit proces geen geur afgeven.
 
De voordelen van een pruik van natuurlijk haar.
 
•  Meer natuurlijke uitstraling dan een pruik van synthetisch haar.
 
•  Grotere duurzaamheid.
 
•  Dezelfde behoeften voor styling en onderhoud als natuurlijk haar. Het haar kan naar wens gekleurd worden en verdraagt de warmte van stylingapparaten zoals föhn en krultang.
 
De nadelen van een pruik van natuurlijk haar.
 
•  Het reageert op weersomstandigheden net als het eigen haar doet (het kan kroezen of krul verliezen bij vochtig weer).
 
•  Het haar moet na het wassen opnieuw gestyled of gekruld worden, wat erg moeilijk voor iemand kan zijn om thuis te doen.
 
•  De kleur zal door blootstelling aan licht oxideren/vervagen.
 
•  Het haar kan breken door verkeerd borstelen, achterover kammen of veelvuldig gebruik van stylen met föhn en krultang.
 
•  Het haar kan zwaarder in gewicht zijn dan pruiken van synthetisch haar van gelijke haarlengte.
 
•  Onlangs gedaan onderzoek naar de gemiddelde verkoopprijs voor pruiken van natuurlijk haar geeft aan dat de prijs kan variëren van ongeveer € 120 tot € 1000 en meer, afhankelijk van het kapsel, de lengte, de maker, het percentage menselijk haar dat gebruikt wordt en de etnische achtergrond van het gebruikte menselijke haar.
 
Pruik met synthetisch haar
Foto: Anton Estrada/Canva
De voordelen van een pruik van synthetisch haar.
 
•  Technologische vooruitgang heeft modacryl (als Kanekalon) opgeleverd, dat zelfs zo overeenkomt in uiterlijk en gevoel met proteïnerijke natuurlijke haarvezels, dat het sommige stylisten in de war brengt.
 
•  Een grote aanwinst. Het is niet alleen erg realistisch, maar ook veel goedkoper dan een pruik van natuurlijk haar. Ook is het thuis gemakkelijker te onderhouden, wanneer de pruik gewassen wordt met koud water zal dit het kapsel niet veranderen. Evenmin heeft een blootstelling aan een hoge vochtigheidsgraad van de lucht invloed op het kapsel.
 
•  Synthetische pruiken worden over het algemeen kant-en-klaar gemaakt volgens de laatste mode met betrekking tot de snit, kleur en structuur. Gewoonlijk is het bijwerken van de lengte van het model aangepast aan de persoon die het gaat dragen voldoende.
 
•  Het aanbod in haarkleuren is haast onbeperkt (van naturel tot fantasie kleuren). De goedkoopste modellen hebben meestal een wat egalere haarkleur, terwijl de synthetische pruiken van hogere kwaliteit meer nuances in de haarkleuren hebben om het natuurlijke haar na te bootsten.
 
•  Synthetische kleuren zullen niet vervagen of oxideren, zelfs niet na langdurige blootstelling aan direct zonlicht.
 
•  Deze pruiken zijn meestal lichter in gewicht, dus comfortabeler om te dragen.
 
•  Onlangs gedaan onderzoek naar de gemiddelde verkoopprijs voor synthetische pruiken geeft aan dat de prijs kan variëren van ongeveer € 40 tot € 375, afhankelijk van het kapsel, de lengte en het merk.
 
De nadelen van een pruik van synthetisch haar.
 
•  Extreme hitte van bijvoorbeeld haardrogers, warme rollers, straighteners en krultangen moet vermeden worden.
 
•  Traditionele haarkleuringen zullen niet werken op synthetische vezels, het opnieuw kleuren van synthetische pruiken wordt niet aanbevolen.
 
•  Een dergelijke pruik kan erg glanzend en onnatuurlijk overkomen, de kwaliteit en prijs zijn van grote invloed op de natuurlijke uitstraling van de pruik. Dikke synthetische pruiken zullen erg onnatuurlijk overkomen op mensen met van nature dun haar.
 
Zoals je ziet is er een aantal punten dat zowel voor als tegen beide soorten pruiken spreekt. Wat je als klant moet doen wanneer je op zoek bent naar een pruik, is precies bepalen naar welke eigenschappen van de pruik je op zoek bent en zo je keuze bepalen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over pruiken