Haar kammen en borstelen (2)

Het kammen van lang haar
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Herkennen en kiezen van kwaliteitstools
 
Kammen
 
Kammen zijn de makkelijkere groep van stylingtools om in te delen en te labelen, want er zijn zo weinig verschillen tussen de verschillende soorten. Je moet kammen kiezen die gemaakt zijn van gladde, harde plastiek en ervoor zorgen dat er geen scherpe randen of naden achtergebleven zijn na het gietproces. De volgende tips zullen je helpen om de beste kam voor je haar te vinden.
 
De stylingkam is gewoonlijk vijftien tot twintig centimeter lang en heeft twee verschillende groepen tanden aan elke kant. Aan de ene kant zijn er dikkere tanden op matige afstand en aan de andere kant fijne tanden dicht bij elkaar. De kant die je bij je haar gebruikt zal afhangen van de dichtheid en textuur van je haar. De stylingkam wordt het best gebruikt op haar van gemiddelde dichtheid en textuur.
 
Stylingkam
Stylingkam
Verdeelkam
Verdeelkam
De verdeelkam heeft aan de ene kant een kamzone met tanden die dicht bij elkaar staan en aan de andere kant een lang staartachtig handvat. De verdeelkam wordt gebruikt om het haar af te scheiden en te verdelen voor verschillende stylingprocessen, van rollers tot vlechten.
 
De grofgetande kam bestaat in verschillende afmetingen en vormen. Hij is gewoonlijk breder dan de stylingkam en heeft tanden die wel een halve tot meer dan één centimeter uit elkaar staan. Vaak zijn de tanden breder bij de kamrug en worden ze smaller naar de punten toe om te helpen bij het verdelen van het haar. Een grofgetande kam is goed om nat haar te doorkammen en om dicht of krullend haar te kammen.
 
Grofgetande kam
Grofgetande kam
Strengenkam
Strengenkam
De strengenkam is een variant van de grofgetande kam, alhoewel de tanden dichter bij elkaar kunnen staan. Deze kam wordt gebruikt om erg krullend en kroezend haar te ontwarren en “op te schudden”. Hij kan ook erg nuttig zijn om de krullen in haar dat gestyled werd om te krullen zonder dat het kroest van elkaar te scheiden.
 
Het formaat kam dat je kiest, zal grotendeels afhangen van de lengte van je haar, zijn dichtheid en textuur. Een goede vuistregel is de kam nemen en hem in zuiver, droog haar zetten. De grofgetande kam zou makkelijk door het haar moeten passeren zonder enige belemmering.
 
Voor een stylingkam zou je echter moeten in staat zijn om de kam makkelijk in het haar te brengen en los te laten, waarbij de kam op zijn plaats blijft tot je je hoofd beweegt, waarna hij makkelijk zou moeten uit het haar vallen.
 
Borstels
 
Er zijn haast evenveel verschillende soorten borstels als er soorten haar zijn en constant worden nieuwe ontwerpen ontwikkeld en geïntroduceerd. De beste borstel voor je haar vinden is dus niet altijd zo makkelijk. Veel van de nieuwe types borstels worden met name gecreëerd voor gebruik in combinatie met een specifieke stylingtechniek en kunnen of kunnen niet passen bij alle haartypes.
 
De stylingborstel is een borstel met haren – ofwel synthetisch ofwel natuurlijk – en bestaat in vele vormen en afmetingen. De beste stylingborstels gebruiken natuurlijke haren – gewoonlijk everzwijnhaar. Kies je voor een borstel met synthetisch haar, zorg er dan zeker voor dat je er een kiest die goed gemaakt is en zacht is voor je haar en hoofdhuid.
 
Stylingborstel
Stylingborstel
Een goede test is een borstel nemen en die langs de zachte binnenkant van je voorarm dichtbij de plooi van je elleboog wrijven. Het haar moet zacht, maar stevig aanvoelen. Voelen de haren krassend of hard aan, dan is de borstel niets voor jou. Het laatste wat je wil is een borstel die schrammetjes zal achterlaten op je hoofdhuid en hard zal zijn voor je haar.
 
Lees verder ...