Verlies van haarpigmentatie

Vrouw met kort grijs haar
Foto: Mimagephotography/Shutterstock
Vraag: Wat is de biologische reden voor verlies van pigmentatie in het haar naarmate iemand ouder wordt?
 
Antwoord: Als onderdeel van het verouderingsproces breken de verschillende cellen in ons lichaam af en produceren ze geleidelijk minder of stoppen ze gewoon met functioneren op de manier waarop ze verondersteld werden dat te doen. De lichaamscellen worden voortdurend gekopieerd en vervangen zichzelf. Zo kan ons lichaam genezen en groeien van kind tot volwassene.
 
De cellen in ons lichaam zijn verschillend volgens hun functie. Er zijn ontelbare cellen in het menselijke lichaam en dozijnen types cellen in de huid alleen al. Onder hen cellen die de duizenden follikels produceren die zorgen voor de haren op ons lichaam. Onze haarfollikels bevatten melanocyten, die gewoonlijk melanine produceren. Melanine is het pigment dat kleur geeft aan huid en haar.
 
Onze lichaamscellen breken stapsgewijze af na jaren van reproductie. Wanneer de melanocyten door de leeftijd afgebroken worden (de exacte levensduur van een gegeven cel wordt genetisch bepaald en dit kan van persoon tot persoon verschillen), dan wordt er geen melanine meer geproduceerd en is het haar dat uit de follikel komt wit, heeft het dus zijn pigment verloren.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér vragen over haar