Puberteit en haar

Pubers
Foto: Dobo Kristian/Shutterstock
Vraag: Hoeveel haarfollikels krijgt iemand bij aanvang van de puberteit?
 
Antwoord: Geen. Wij als menselijke wezens hebben gewoonlijk hetzelfde aantal haarfollikels als kind en als volwassene. Het verschil zit in de haartypes die geproduceerd worden door deze follikels. Als u van dichtbij kijkt naar een babyhuidje (of naar uw huid op plaatsen die typisch haarloos zijn), dan zult u zien dat u eigenlijk miljoenen dunne lichte donshaartjes hebt die uit de huid groeien. Die heten vellushaartjes.
 
De haren bovenaan, achteraan en aan de zijkanten van het hoofd die gewoonlijk donkerder, langer en dikker zijn, heten terminale haren. Vellusharen zijn de haren die het vaakst aangetroffen worden bij personen vóór de puberteit. Die individuen hebben enkel op het hoofd terminale haren.
 
Naarmate we groeien en verouderen, zullen sommige haren van ons lichaam veranderen als we in de puberteit komen en ons lichaam de hormonen produceert die ons lichaam op seksueel vlak doen veranderen. Deze hormonen brengen veranderingen teweeg in de follikels op bepaalde plaatsen van het lichaam (de achterkanten van de armen, de lies en de oksels bij jongens en meisjes, evenals het gezicht bij jongens). De vellusharen die daar voorheen waren, beginnen nu dikker en donkerder te groeien en kunnen zelfs gaan krullen.
 
Zelfs later tijdens het verouderingsproces kunnen mannen en vrouwen veranderingen ervaren in de manier waarop de haarfollikels zich gedragen als gevolg van hormonale veranderingen. Mannen kunnen kaal worden en vrouwen kunnen gezichtshaar krijgen. De meeste van deze veranderingen zijn normaal en vinden plaats volgens een schema dat van persoon tot persoon verschilt, maar wel een gegeven patroon volgt. Maar wanneer iemand veranderingen in haargroei op lichaam of hoofd constateert die niet normaal zijn voor geslacht of leeftijd, dan kan dit een teken zijn van hormonaal onevenwicht en dan wordt dit best met de dokter besproken.
 
Puberteit is dus eigenlijk geen oorzaak van de creatie van haarfollikels. Puberteit verandert enkel het haar dat uit deze follikels groeit. Het is ook interessant om te weten dat volgens onderzoekers mensen hetzelfde aantal follikels hebben als een aap. Het enige verschil is de textuur van de haren die uit deze follikels groeien.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Tieners en haarproblemen