Puberteit en ontwikkeling van lichaamshaar

Puberteit
Afbeelding: Shutterstock
Vraag: Wanneer krijgt de gemiddelde jongen gezichtshaar? Wanneer beginnen schaamhaar en okselhaar te groeien? Op welke leeftijd?
 
Antwoord: Er bestaat geen vooraf bepaald schema voor de ontwikkeling van gezichtshaar, schaamhaar, okselhaar en ander lichaamshaar. Dit alles wordt bepaald door uw voeding en hormoonniveau en ook door de genen en de manier waarop deze factoren uw doormaken van de puberteit be´nvloeden.
 
Bij jongens vindt de puberteit gewoonlijk plaats tussen de 13 en 15 jaar. Maar die kan ook starten op 10 of 11 jaar of pas beginnen op 16 of 17 jaar. Alles hangt echt af van persoon tot persoon. Bij meisjes kan de puberteit ingedeeld worden in fases en zien we duidelijk het begin ervan wanneer de borsten zich beginnen te ontwikkelen.
 
Bij jongens is er echter geen duidelijk teken dat de puberteit begonnen is. In veel gevallen zijn de eerste tekenen bij jongens de ontwikkeling van lichaamshaar op plaatsen waar vroeger geen haar stond, maar dit is niet steeds het geval.
 
Wanneer een jongen in zijn puberteit zit, dan zal hij volgende zaken ervaren:
 
- versnelde groei, vooral dan in de hoogte
 
- verbreding van de schouders
 
- vergroting van penis, scrotum en testikels
 
- verdieping van de stem naarmate de larynx langer wordt
 
- groei van schaamhaar, okselhaar, gezichtshaar en groei of verdikking van het haar op de rest van het lichaam
 
- nachtelijke ejaculaties
 
Ik kan u echt geen specifieke leeftijd geven waarop dit alles gebeurt. Zo zit het menselijk lichaam nu eenmaal in elkaar. De ontwikkeling van haar gebeurt zelfs niet in een specifieke volgorde. Sommige jongens krijgen eerst schaamhaar, terwijl anderen eerst haar onder hun oksels of op hun borst krijgen. Alles hangt af van de jongen in kwestie.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Tieners en haarproblemen