Vrouwen en gezichtshaar

Zijprofiel en gezichtshaar van een man en een vrouw
Foto: Depositphotos
Vraag: Waarom groeit er bij vrouwen geen gezichtshaar?
 
Antwoord: Wel, bij sommige vrouwen groeit er wel degelijk gezichtshaar. Dat wordt gewoonlijk veroorzaakt door een hormonaal onevenwicht en wordt hirsutisme genoemd. Haargroei op het gezicht is grotendeels een bijproduct van mannelijke hormonen, androgenen genoemd, die testosteron omvatten.
 
Hirsutisme wordt veroorzaakt door verschillende factoren zoals adrenalkanker of tumoren, ziekte van Cushing, adrenogenitaal syndroom enz… Het kan ook veroorzaakt worden door het nemen van medicatie zoals cyclosporine, testosteron, anabole steroïden enz… U zult vaak zien dat vrouwen die steroïden gebruiken om de effecten van bodybuilding de versnellen en te vergroten, te kampen hebben met excessieve haargroei op gezicht en lichaam, een diepe stem enz…
 
Er bestaan verschillende theorieën over waarom exact een man gewoonlijk méér gezichtshaar en lichaamshaar (baard, snor, dikkere wenkbrauwen enz…) heeft in contrast met gezicht, borst en rug van vrouwen die grotendeels haarvrij zijn.
 
De theorie die het meest steek houdt is volgens mij dat in de geschiedenis, wanneer mannen moesten jagen naar voedsel en wilde dieren moesten verslaan, het de man was die op jacht ging, terwijl de vrouwen in de grot of hut bleven om de baby’s te verzorgen en te koken en te wassen. De man moest er dus groter, krachtiger en gevaarlijker uitzien als angstaanjagende tactiek om wilde dieren en andere ongewenste of gevaarlijke creaturen te verjagen.
 
Dit lijkt erg op sommige vlinders die patronen op hun vleugels hebben die eruitzien als enorme ogen om roofdieren weg te jagen. Het extra haar op de lichamen van de mannen diende eveneens om hen warmer te houden wanneer ze op jacht waren enz…
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Hoe snel groeit haar?
 
Hoe snel groeien wenkbrauwen en wimpers?