Kapsels met veel en weinig onderhoud

Kapsel voor lang haar
Foto: Depositphotos
Vraag: Wat zorgt ervoor dat een kapsel veel onderhoud of weinig onderhoud vergt? Is het zo dat lang haar altijd veel onderhoud en kort haar altijd weinig onderhoud vraagt?
 
Antwoord: Dit is een erg goede vraag waar erg weinig mensen mee bezig zijn. Er bestaat niet één duidelijke regel die bepaalt wat veel/weinig onderhoud is. Lang haar staat lang niet altijd gelijk aan hoog onderhoud en kort haar is zeker niet altijd iets met laag onderhoud. Hier spelen veel variabelen een rol. Hieronder vindt u enkele richtlijnen, maar u zult goed naar de kenmerken van uw eigen haar moeten kijken om een duidelijk beeld te krijgen van wat het best is voor uw eigen haar.
 
1. Uw kapsel. Kapsels die gebruikt worden in creatieve kapsel fotoshoots vergen gewoonlijk veel onderhoud. Dit zijn kapsels die erg precieze/stevige lijnen langs de haarlijn vertonen; zoals de perfect steile of krullende kapsels die u in magazines ziet. Deze kapsels zult u aantreffen bij mensen die in de sector werkzaam zijn, zoals studenten haartooi of kapsters, modellen, make-up artiesten enz…
 
Dit zijn mensen die ofwel zelf in een kapsalon werken ofwel iemand kennen die er werkt. Het is makkelijker/goedkoper voor deze groepen mensen om hun prachtige kapsels te onderhouden. Kapsels die gewoonlijk minder onderhoud vergen zijn gelaagde kapsels, zoals korte, halflange of lange gelaagde snitten. Dit komt doordat het haar er nog steeds prachtig uitziet wanneer de laagjes uitgroeien.
 
2. Uw haartype. Erg krullend, droog of beschadigd haar vraagt erg veel onderhoud. Hebt u erg krullend haar, kies dan een kapsel dat het mogelijk maakt om meestal wash go dagen te hebben. Erg weinig mensen hebben de tijd om hun haar in de ochtend te wassen, te föhnen, te straightenen en te stylen. Kies dus een kapsel dat in iets prachtigs kan gestyled worden wanneer u uitgaat, maar dat er evengoed goed uitziet wanneer u niet de tijd hebt om er iets mee te doen.
 
Erg droog of beschadigd haar zal heel wat onderhoud vergen. Dit soort haar vraagt dus veel tijd en geld. Het makkelijkste haar om te stylen is gewoonlijk gezond of van nature steil of golvend haar van gemiddelde dichtheid en dikte. Dit haar past bij haast elk kapsel en vraagt erg weinig onderhoud.
 
3. In hoeverre uw artificiële kleur verschilt van uw natuurlijke haarkleur. Wanneer u donkerbruin haar hebt en u uw haar verft in platinablond, dan zult u het om de vier weken moeten verven. Deze kleur zal erg intensief onderhoud vergen om uw haar er gezond en glanzend te doen blijven uitzien. Denk eraan dat u eveneens speciale zilvershampoo en conditioner, een dieptebehandeling, een ontwarspray enz… zult nodig hebben om te vermijden dat uw haar te droog of broos wordt.
 
In contrast hiermee: wanneer u uw haar slechts één of twee tinten donkerder/lichter verft dan uw natuurlijke haarkleur, dan kunt u een eindje wachten met bijkleuren en zal uw uitgroei niet zo zichtbaar zijn. Kleuringen zoals een ombré, een balayage en fijne highlights helpen eveneens om het bezoek aan het kapsalon een tijdje uit te stellen, dankzij het feit dat de kleuren zich vermengen bij deze kapsels.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Kort haar met weinig onderhoud
 
Het onderhouden van blond haar