Kappers, vertrouwen en advies

Kapster die haar knipt
Foto: Depositphotos
Vraag: Is het waar dat u niet alles mag geloven wat een kapper u vertelt? Hoe kan ik weten of een kapper me al dan niet correct advies geeft?
 
Antwoord: Ja, dit is zeker waar. En daar zijn vele redenen voor. Eerst en vooral moet u weten dat kappers gewoonlijk een creatieve natuur hebben. Dit betekent dat ze veel focussen op hun interne “stemmen”, hun eigen opinie en creatieve visie.
 
Bekijk het in dit perspectief; u gaat een kapsalon binnen en vraagt om uw haar te laten knippen in een bepaald kapsel. De kapper zal luisteren naar uw wensen, maar is in gedachten bezig – bewust of onbewust – met het analyseren van uw gezichtsvorm, uw sterke gelaatstrekken en mogelijke onvolmaaktheden.
 
Een goede kapper zal dan een lichtjes aangepaste versie van het gewenste kapsel voorstellen. Deze versie zal uw goede gelaatstrekken uitspelen en uw gelaatsvorm complimenteren, terwijl het uiterste zal gehaald worden uit uw haartype en de manier waarop uw haar geverfd is. Maar de keuze is nog steeds aan u. Als u beslist dat u het wilt houden bij de exacte versie die u origineel in gedachten had, dan moet de kapper dit respecteren.
 
En hier zit de valstrik: er zijn weinig kappers die uw keuze zullen accepteren wanneer die in direct contrast staat met hun eigen opinie. Goede kappers zijn artiesten op hun eigen manier en ze vinden het gewoonlijk lastig om te werken wanneer ze gebonden zijn aan creatieve grenzen. Dit is gewoon een briljante manier om te zeggen dat ze niet noodzakelijk uw keuze zullen respecteren.
 
Een mature en commerciële kapper zal uw beslissing echter wél respecteren. Waarschijnlijk vindt u wel zo’n kapper in de buurt. Denk er ook aan dat heel wit frisse en hippe kappers er op staan om op zichzelf te focussen als licht van de modewereld. Die kappers zijn meestal de “sterren” in hun salons, vooral dan prestigieuze salons in trendy wijken die ervoor bekend staan heel modieus te zijn. Denk aan chique salons in de betere buurten van New York, Los Angeles, Seoul, Londen, Parijs.
 
Het probleem hiermee is dat jonge kappers nog niet rijp zijn en onervaren en onverantwoordelijk zijn. Ze zijn dan misschien wel het “gezicht” van een uiterst populair, trendy salon, maar ze zijn hoogstwaarschijnlijk té creatief wild om om te kunnen met uw keuze wanneer die niet in het hun plaatje past.
 
De makkelijkste manier om te vermijden dat u in de valkuil trapt van het buitenstappen uit een kapsalon met een snit, kapsel of kleur waar u niet om vroeg en die u echt haat, is een kapper zoeken die u kunt vertrouwen en die past bij uw persoonlijkheid.
 
U zult merken dat mensen die zwaar steunen op hun uiterlijk – zoals acteurs, modellen of CEO’s van grote bedrijven – het vaak houden bij dezelfde kapper. Dit is gewoonweg omdat ze weten dat hun kapper het belang inziet van de specifieke instructies van de klant en toch de ervaring en kennis heeft om ook suggesties te doen.
 
©kapsels.net
 
Lees ook:
 
Knipgrage kappers
 
Veranderen van kapper