Talenten en vaardigheden om een goede kapster te worden

Kapster en klant in het kapsalon
Foto: Shutterstock
Iedereen kan haar knippen. Maar niet iedereen kan een goede kapster worden. Het is helemaal niet moeilijk om de technieken van knippen en kleuren van haar aan te leren, maar er is zoveel méér nodig om echt goed te zijn in dit opwindende beroep.
 
De kappersschool en/of een stage in een goed salon kunnen u alle tools bieden die u nodig hebt, maar het zijn uw persoonlijke talenten en vaardigheden die het verschil zullen maken tussen u en een ander en u zullen doen slagen.
 
Maar laten we beginnen bij het belangrijkste ingrediënt. Het is noch een vaardigheid noch een talent. Het is de drijvende kracht die ons goed maakt in alles wat we doen en zonder die energie zou het zelfs niet leuk zijn om te werken. Het is passie. Om een uitstekende kapster te kunnen zijn, moet u van uw beroep houden. Is het uw droomjob en kunt u er maar niet genoeg van krijgen, dan hebt u de perfecte start.
 
Passie leidt tot enthousiasme. Naast het feit dat passie bijzonder aanstekelijk werkt, vormt het de basis voor elk artistiek en creatief werk. Zonder die innerlijke vonken kan geen enkel groot werk tot leven komen. En ja, u zou eigenlijk een artiest moeten zijn. Zelfs eenvoudige kapsels vragen om een gevoel voor evenwicht en een vaste hand.
 
Wees een beeldhouwer. Beeldhouwers moeten in staat zijn om in een massa ongevormd materiaal te zien wat ze willen produceren. Of zoals Michelangelo het ooit stelde: “Ik zag de engel in het marmer en begon te beeldhouwen tot ik hem vrijliet.” Ziet u het kapsel en de afgewerkte look in de massa haar?
 
Wees een schilder. Begrijp niet enkel de basisbeginselen, maar ook de magie van het mengen van kleuren, het combineren van kleurprofielen, het gebruik van licht en schaduw en de interacties van warme en koude tinten naast elkaar – bijvoorbeeld wanneer haar geverfd is in verschillende nuances en met contrasterende schakeringen. Wees in staat om verf aan te brengen met een borstel op een doelbewuste en gecontroleerde manier en om zachte overgangen te maken tussen de verschillende tinten.
 
Kapster die advies geeft aan een klant
Foto: Shutterstock
Wees een ontwerper. Sommige mensen zijn creatiever dan anderen die eerder op veilig spelen en herhalen wat anderen hen hebben voorgedaan. Creativiteit is niet enkel noodzakelijk om de extravagante en postmodernistische looks te creëren die we tegenwoordig op de catwalks zien. Als creatief iemand ziet u zaken die anderen niet zien. Zo simpel is het. In uw geest bent u in staat om allerlei vormen en kleuren te visualiseren en om die samen te zetten.
 
Het is een grote uitdaging om iemand te helpen bij het vinden van de perfecte look en om kapseladvies te geven. Als u slechts over een klein repertoire kapsels beschikt waar u zich comfortabel bij voelt en niet kunt verder denken dan dat, dan zal ook uw succes gelimiteerd zijn.
 
Wees een luisterend oor. Hoe creatief of artistiek en technisch onderlegd u ook bent, dit zal geen goed doen tenzij uw klant tevreden is. En een klant is enkel blij en tevreden wanneer die het salon buiten stapt en mooier is dan toen die binnenkwam en wanneer die merkt dat alle wensen vervuld zijn. Om de wensen en noden van iemand te begrijpen, moet u goed luisteren naar wat de persoon in kwestie zegt en ook begrijpen wat die persoon niet zegt. En hierbij speelt het volgende item van de lijst een rol:
 
Lees verder ...