Warm weer en haargroei

Haargroei
Foto: Bigstock
Vraag: Groeit haar sneller bij warm weer?
 
Antwoord: Er bestaat geen concreet bewijs voor het sneller groeien van haar wanneer het warm is, maar veel mensen zweren hierbij. Wat wél kan bewezen worden, is dat haar op zijn snelst groeit tijdens de zomer. Dus is het makkelijk om de veronderstelling te maken dat haar sneller groeit bij “warm weer”. Maar eigenlijk heeft het te maken met het effect dat de verandering van de seizoenen heeft op onze lichamen.
 
We werden geprogrammeerd om tijdens de zomer erg actief en productief te zijn en gaan in een soort halve winterslaapmodus tijdens de winter voor overlevingsdoeleinden. Alhoewel we niet langer moeten “jagen en verzamelen” om te overleven of voedsel en water moeten opsparen voor de harde wintermaanden, zijn onze lichamen nog steeds afgesteld om die cyclus te doorlopen.
 
Dit betekent dat er tijdens de zomer heel wat hormonen vrijgegeven worden om uw taken tot optimale niveaus te versterken. Al deze hormonen en de daaruit voortvloeiende systematische veranderingen hebben een enorme impact op secundaire processen, zoals haar dat sneller groeit enz…
 
Haar heeft ook de neiging om tijdens de zomer vettiger te worden door zweet, warmte, inspanning enz… Het kan misschien grof klinken, maar haar groeit eigenlijk sneller en is sterker wanneer het “vuil” is. De extra talg en haarolie die zich op het haar verzamelen, voeden het, maken het sterker en helpen het zo om te groeien. Heel wat beroemdheden zweren hierbij. Reese Witherspoon is berucht omwille van het feit dat ze zowat het mooiste haar van de haarindustrie heeft, maar ook omdat ze weigert om het méér dan één keer per week te wassen.
 
Dus wordt haar tijdens de zomermaanden gewoonlijk sneller vettiger. Veel mensen zien tijdens die periode ook het nut niet in van föhnen, want het is gelijk hoe te warm daarvoor. Dus gaan dames sneller hun haar opbinden en wassen ze het minder vaak, wat ook het groeitempo zal bevorderen.
 
©Kapsels.net
 
Gerelateerde artikelen:
 
Hoe snel groeit haar?
 
Groeit kort haar sneller dan lang haar?
 
Zal het haar trager of sneller groeien wanneer het elke dag gewassen wordt?