Seizoensgebonden haaruitval

De vier seizoenen
Afbeelding: Depositphotos
Vraag: Bestaat er zoiets als seizoensgebonden haaruitval? Verliezen we méér haar tijdens de lente en zomer?
 
Antwoord: Dit is een domein dat tegenwoordig bestudeerd wordt en jammer genoeg is er nog niet veel grondig bewijs.
 
De haargroeicyclus wordt bepaald door de hormonenniveaus van het lichaam en de genetische gegevens. De hormonenniveaus zijn gewoonlijk de variërende factor binnen de cyclus en dit is het domein dat bestudeerd wordt.
 
Er bestaan veelbetekenende studies die aantonen dat de seizoenen een effect kunnen hebben op de groeicyclus van het haar omwille van het effect dat de seizoenen hebben op de hormonenniveaus in het lichaam.
 
Eén studie (een experimentele) suggereert dat het reduceren van de blootstelling aan de zon tijdens de zomer haarverlies kan voorkomen of reduceren. Dit zou gebeuren door het veranderen van de verhouding van afscheiding van melatonine uit de pijnappelklier, die een invloed heeft op de hormonen en hun receptoren in de hoofdhuid.
 
Er is bewijs dat schommeling in haargroei en haarverlies door seizoensafwisseling een echte situatie is en dit is normaal. De manier waarop de fluctuatie zich voordoet is gewoonlijk afhankelijk van de genen van de persoon in kwestie. Sommige mensen hebben een grotere haargroei tijdens de lente en de winter, terwijl het haar van anderen net minder groeit tijdens deze maanden.
 
Maar het belangrijkste op dit punt van de studies is dat seizoensveranderingen niet echt van hoofdbelang zijn wanneer het gaat om haarverlies.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Waarom breekt haar méér tijdens de herfst en winter?