Hulpmiddelen voor het stylen: tips en trucjes

Haar stylen met een haardroger en ronde borstel
Foto: ESB Professional/Shutterstock
Wanneer je tegenwoordig kijkt naar het uitgebreide assortiment aan hulpmiddelen en apparaten die beschikbaar zijn om je te helpen bij het stylen van je haar, is het niet verwonderlijk dat je soms verward raakt. Wat heb ik nodig? Zal dit geschikt zijn voor mijn haar? Waarvoor is dit ding nu weer?
 
Er zijn talloze hulpmiddelen ontworpen om je te helpen bij het krullen, golven, glad maken of steil maken van je haar. In dit artikel vind je een basisuitleg over de beschikbare hulpmiddelen, waar ze het beste voor gebruikt kunnen worden en hoe ze moeten worden toegepast..
 
Kammen en borstels:
 
Veel mensen kennen nog steeds de basisprincipes niet achter de verschillende beschikbare kammen en borstels. Hier volgt een korte introductie.
 
Grove kammen hebben tanden die wat verder uit elkaar staan en zijn bedoeld om handdoekdroog haar te ontwarren en glad te kammen. Gebruik voor de beste resultaten een ontklittingsspray of laat de conditioner in het handdoekdroge haar zitten voordat je het kamt.
 
Fijne kammen hebben tanden die dichter bij elkaar staan en worden gebruikt om kort haar te stylen of steil haar in model te brengen.
 
Grove kam en fijne kam
 
De gedachtegang achter borstels is hetzelfde, maar er bestaan meer varianten.
 
Een föhnborstel heeft meerdere rijen tanden die ver uit elkaar staan op een basis met luchtgaten of sleuven, zodat de lucht van de föhn gemakkelijk kan circuleren. Föhnborstels zijn, zoals de naam al aangeeft, speciaal ontworpen om samen met een föhn te worden gebruikt en zo gemakkelijker controle over het haar te hebben.
 
Ronde of halfronde borstels hebben tanden rondom of tanden op een halfronde basis en zijn ontworpen om tijdens het föhnen zachte krullen aan het kapsel toe te voegen.
 
Föhnborstel en ronde borstel
 
Platte borstels hebben tanden op een platte ondergrond en worden gebruikt om met behulp van een föhn het haar glad en steil te houden. Deze borstels hebben natuurlijke of synthetische haren in plaats van tanden en worden gebruikt als finishing touch en om het haar zachter te maken.
 
Dit type borstels wordt ook gebruikt om natuurlijke oliën door het haar te verdelen of om de hoofdhuid te masseren, wat bijdraagt aan gezond haar en een gezonde hoofdhuid.
 
Platte borstels
 
En nu de andere basisuitrusting voor het stylen.
 
Haardrogers:
 
De handbediende haardrogers, zoals de föhn, zijn tegenwoordig onmisbaar in haarverzorging. Dit gereedschap is ontworpen om doelgerichte verwarmde luchtstromen te produceren om het haar snel en efficiënt te drogen. Een goede föhn wordt geleverd met zowel een concentrator als een diffuser. De concentrator is speciaal ontworpen om de luchtstroom te versmallen en daardoor nog gerichter te kunnen werken. Het wordt meestal gebruikt om het haar steil of golvend te maken.
 
Door de luchtstroom meer te richten, wordt het risico op pluizig haar tot een minimum beperkt. Het diffuser-opzetstuk is ontworpen om de gerichte luchtstroom te verzachten en te verspreiden, zodat de warme lucht op een zeer zachte manier het haar bereikt. De diffuser wordt voornamelijk gebruikt om gekruld haar te drogen zonder dat de krullen worden verstoord.
 
Haardroger met diffuser of blaasmond
 
Tips:
 
Tip 1: Gebruik bij het föhnen altijd eerst een goede beschermende conditioner.
 
Tip 2: Richt de luchtstroom in principe altijd langs de haarschacht naar de haarpunten toe. Op deze manier wordt het risico dat de luchtstroom de haarschubben ruwer maakt, tot een minimum beperkt. Hierdoor zal het haar er zachter uitzien. Een uitzondering hierop is het recht omhoog föhnen vanaf de haaraanzet om meer volume te creëren.
 
Tip 3: Houd de luchtstroom in beweging en houd de föhn altijd minimaal 15-20 cm van het haar af. De meeste oorzaken van beschadigd haar ontstaan doordat het haar te lang wordt blootgesteld aan de hete luchtstroom.
 
Lees verder ...