Waarom de zon ons haar lichter van kleur maakt

Dame die in de zon zit
 
Vraag: Waarom maakt de zon ons haar lichter, maar onze huid donkerder?
 
Antwoord: Dit is een interessante vraag. Voor het antwoord moet u denken aan de natuur van de huid versus de natuur van het haar. De twee hebben veel gelijkenissen, maar zijn toch op bepaalde belangrijke vlakken verschillend. De huid bevat lagen cellen van levend weefsel, terwijl het haar gemaakt is uit (verharde) keratine proteÔnen en dode materie is.
 
Wanneer huid blootgesteld wordt aan de zon, dan stimuleren de zonnestralen de melanocyten van de huid om melanine te produceren, wat bedoeld is om de huid te beschermen tegen de schade veroorzaakt door de zon. Mensen hebben van nature verschillende hoeveelheden melanine in hun huid en de melanine geeft ons de hele reeks van huidtinten en kleuren.
 
Gewoonlijk zijn mensen met mťťr melanine minder beÔnvloed door de zonnestralen (zij zijn minder vatbaar voor zonnebrand). En het feit dat de melanocyten in de huid bijkomende melanine produceren bij blootstelling aan zonnestralen verklaart waarom sommige mensen een bruin kleurtje krijgen van in de zon te zitten.
 
Wanneer het haar blootgesteld wordt aan de zon, dan verbreken de zonnestralen de pigmentmolecules in het haar, wat zorgt voor een lichtere kleur (of in sommige gevallen een vervaging van meer krachtige artificiŽle kleuren). Het haar kan zichzelf niet van nature beschermen tegen beschadiging door de zon. Daarom bestaan er producten om het haar te beschermen voor gebruik in de zon.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: De beschadiging van haar door de zon