De opname van water door haar

Vrouw met nat haar
Foto: Pixelshot/Canva
Vraag: Absorbeert haar water wanneer je je haar wast of wanneer je in de regen loopt? Of blijft het water alleen op het oppervlak van je haar zitten?
 
Antwoord: Ja, haar absorbeert water. Het water blijft dus niet gewoon op het haaroppervlak zitten om daarna te verdampen. Er gebeurt heel wat meer, en de meeste mensen zijn zich hiervan onvoldoende bewust.
 
De structuur van de haarvezel laat toe dat water binnendringt tijdens het wassen of bij blootstelling aan vochtige omgevingen en regen. De buitenste laag van het haar, de cuticula, bestaat uit overlappende schubben die kunnen openen. Deze schubben lijken op dakpannen en laten watermoleculen toe om het haar binnen te dringen en de binnenste lagen van het haar te bereiken.
 
Haar heeft een poreuze structuur en kan in zekere mate water opnemen, maar de precieze hoeveelheid varieert op basis van verschillende factoren. Gemiddeld genomen kan menselijk haar ongeveer 30% van zijn droge gewicht aan water opnemen. Deze 30% is een gemiddelde, en de wateropname zal verschillen tussen mensen onderling vanwege factoren zoals de poreusheid en de gezondheid van het haar.
 
De poreusheid van het haar is bepalend voor zijn vermogen om water op te nemen en wordt onderverdeeld in drie typen: lage poreusheid, normale poreusheid en hoge poreusheid. Haar met lage poreusheid heeft een eerder gesloten buitenste laag, waardoor het meer weerstand biedt tegen wateropname. Het zal water langzamer opnemen en minder absorberen vergeleken met andere haartypes. Haar met normale poreusheid heeft een meer gebalanceerde buitenste laag, waardoor het een gemiddelde hoeveelheid vocht kan opnemen en behouden. Haar met hoge poreusheid heeft een meer open buitenste laag, waardoor het de neiging heeft om water snel en in grotere hoeveelheden op te nemen. Het kan echter moeite hebben om dat vocht vast te houden.
 
De temperatuur van het water tijdens het wassen van het haar speelt een belangrijke rol. Warm water zal helpen om de haarschubben nog meer te openen, wat de absorptie van water vergemakkelijkt en een grondigere reiniging van het haar garandeert. Echter, extreem warm water kan het haar ontdoen van zijn natuurlijke oliŽn, wat leidt tot droogheid. Omgekeerd heeft koud water de neiging om de haarschubben te sluiten, waardoor een gladder oppervlak ontstaat, maar de hoeveelheid wateropname beperkt wordt.
 
Nat haar wordt vaak beschouwd als zwakker dan droog haar vanwege veranderingen in de fysieke eigenschappen wanneer het aan water wordt blootgesteld. Een haarstreng bestaat uit drie lagen: het merg (binnenste laag), de cortex (middelste laag) en de cuticula (buitenste en beschermende laag). De buitenste laag bestaat, zoals reeds eerder vermeld, uit overlappende schubben. Wanneer het haar droog is, liggen deze schubben plat, wat zorgt voor een glad oppervlak en bijdraagt aan de sterkte en bescherming van het haar.
 
De overlappende schubben van een haar
Afbeelding: Firstsignal/Getty Images Signature/Canva
Echter, wanneer haar nat wordt, gaat het zwellen. Het water dringt door de buitenste laag, doordat de schubben omhoog komen, en het haar begint dus te zwellen. Deze zwelling is een natuurlijk en omkeerbaar proces. Maar door het omhoog komen van de haarschubben komt de middelste laag van het haar, de cortex, bloot te liggen. En wanneer deze middelste laag wordt blootgesteld, wordt het haar kwetsbaarder. Een zekere mate van zwelling is nodig voor een goede reiniging van het haar, maar overmatige zwelling kan problematisch zijn.
 
De zwelling van de haarvezel leidt ook tot een toename van de diameter en het volume, en dus een groter haaroppervlak. Nat haar is daarom gevoeliger dan droog haar. De verhoogde wrijving tussen individuele haarstrengen maakt nat haar gevoeliger voor klitten en breuk tijdens bijvoorbeeld het kammen of drogen met een handdoek. Om het beschadigen van nat haar te minimaliseren, moet er voorzichtig mee worden omgegaan. Gebruik een kam met wijde tanden om nat haar te ontklitten, vermijd agressief borstelen en dep het haar droog met een zachte handdoek.
 
Nat haar is ook elastischer dan droog haar. Hoewel elasticiteit een goede eigenschap is omdat het ons haar in staat stelt te rekken en terug te veren, kan overmatig rekken leiden tot beschadiging. Het natte haar kan meer worden uitgerekt dan wat het fysiek aankan. Je kunt gemakkelijk de limiet van de rekbaarheid overschrijden, waardoor het meer vatbaar is voor breuk, bijvoorbeeld tijdens het kammen of borstelen.
 
©kapsels.net
 
Zie ook:
 
Waar bestaan haren eigenlijk uit en hoe groeien ze?
 
Wat is keratine?