De sterkte van menselijk haar

De sterkte van menselijk haar
 
Vraag: Ik weet dat menselijk haar tamelijk sterk is, maar hoe sterk is het nu eigenlijk precies? Hoe verhoudt het zich tot andere materialen zoals bijvoorbeeld touw of breiwol?
 
Antwoord: Menselijk haar is verrassend sterk, ondanks zijn dunne en breekbare uiterlijk. Het heeft een bijzondere biologische structuur met een unieke combinatie van sterkte en veerkracht. De uiteindelijke sterkte van een haartje hangt af van verschillende factoren, waaronder de dikte en de gezondheid ervan, en verschilt tussen mensen.
 
Gemiddeld kan één enkel menselijk haartje een trekkracht van ongeveer 100 gram weerstaan. Dit lijkt misschien niet veel, maar als je de gezamenlijke sterkte van een bundel haren berekent, wordt het behoorlijk indrukwekkend. Het gemiddeld aantal haren op een menselijk hoofd ligt tussen de 100.000 en 150.000. Een bundel van 100.000 haren zou, in theorie, een trekkracht van 10.000 kilogram kunnen weerstaan. In de praktijk is dit natuurlijk niet uitvoerbaar, maar het geeft ons wel een idee van hoe sterk haar is.
 
Echter, in vergelijking met sommige synthetische vezels is menselijk haar niet zo sterk. Wat betreft treksterkte overtreft bijvoorbeeld nylon over het algemeen menselijk haar. Nylonvezels kunnen veel hogere trekkrachten weerstaan in vergelijking met haarstrengen. Nylon is een synthetisch product dat bekendstaat om zijn hoge treksterkte en elasticiteit. Aan de andere kant heeft menselijk haar, met zijn biologische structuur, unieke eigenschappen die verschillen van synthetische materialen.
 
Katoen, een plantaardige natuurlijke vezel, heeft een lagere treksterkte dan menselijk haar. Katoenvezels zijn zachter en buigzamer, waardoor ze goed geschikt zijn voor textiel en kleding, maar ze zijn niet zo sterk als menselijk haar. Wol daarentegen, afkomstig van schapen of andere dieren, heeft een betere treksterkte in vergelijking met katoen, maar die is over het algemeen nog steeds lager dan die van menselijk haar.
 
Sterk menselijk haar
 
De dikte van een haar is bepalend voor zijn sterkte. Dikkere haren hebben over het algemeen een grotere treksterkte dan fijnere. Denk aan de vergelijking tussen een dun draadje en een dik touw. Het touw kan meer gewicht dragen vanwege de grotere dwarsdoorsnede. Daarom zullen mensen met dik haar over het algemeen minder haarbreuk ervaren in vergelijking met degenen met fijner haar.
 
De sterkte van het haar varieert ook afhankelijk van de gezondheid ervan. Goed gehydrateerd en onbeschadigd haar is sterker dan droog of beschadigd haar. Regelmatige verzorging, zoals het gebruik van conditioner en het vermijden van overmatige hittestyling of chemische behandelingen, kan bijdragen aan de sterkte van het haar.
 
De hoeveelheid rek voordat haar breekt varieert. Gemiddeld kan menselijk haar tot 20-30% van zijn oorspronkelijke lengte rekken voordat het zijn breekpunt bereikt. Nat haar kan tot 50% of meer van zijn oorspronkelijke lengte rekken. Droog haar daarentegen heeft een lagere elasticiteit. Het is brozer en minder rekbaar dan nat haar.
 
©Kapsels.net     Afbeeldingen via Canva
 
Zie ook:
 
Hoe snel groeit haar?
 
Waar bestaan haren eigenlijk uit en hoe groeien ze?