Föhnen en de haarstructuur

Haar droog blazen
Foto: Shutterstock
Vraag: Wat zijn de fysische gevolgen van föhnen voor de haarstructuur?
 
Antwoord: Het effect dat föhnen op het haar heeft gaat gedeeltelijk samen met het effect van water op de haarstructuur. Om dit goed uit te leggen, moet ik het volgende zeggen:
 
Water en warmte breken beide de fysische bindingen in het haar. Het is dit feit dat toelaat dat het haar kan gekruld en steil gemaakt worden met wet set rollers, krultangen, warmterollers en stijltangen. Wanneer het haar droogt en/of afkoelt, zijn de bindingen hervormd in de nieuwe configuratie.
 
Wanneer het haar nat is, worden deze fysische bindingen verbroken en hangt het haar gewoonlijk steiler dan wanneer het gedroogd wordt tot zijn natuurlijke status. De föhn – terwijl die het haar droogt en de bindingen herstelt – gebruikt warmte, wat verhindert dat de bindingen volledig opnieuw gevormd worden.
 
Wanneer het haar met een kam of borstel strak getrokken wordt tijdens het föhnen, dan beginnen de bindingen zich te vormen in een steilere configuratie. Eens droog, vervolledigen de bindingen hun vorming in dit steile patroon.
 
Het feit dat de bindingen vatbaar zijn om te reageren op warmte, laat toe dat u de föhn kunt gebruiken om golvingen in het haar te creëren met de juiste tools: ronde borstels om te zorgen voor zachte golven, platte borstels om een gladde gelijke steilheid te creëren.
 
De effecten van warmte en vocht op de fysische bindingen moeten in acht genomen worden wanneer u probeert om de krul van natuurlijk krullend haar intact te houden tijdens het drogen. Diffuser hulpstukken werden ontworpen om te verhinderen dat de luchtstroom de krul van het haar trekt tijdens het föhnen. De diffuser verspreidt de luchtstroom en vermindert de hoeveelheid warmte die overgebracht wordt op het haar. Zo kunt u het haar met de vingers scrunchen en zachtjes drogen zodat de natuurlijke krullen intact blijven.
 
U moet ook weten dat warmte de cuticula (schubbenlaag) kan doen uitzetten en het vochtverlies kan doen versnellen. Is het haar reeds poreus of chemisch behandeld, dan kan de warmte van een haardroger resulteren in buitensporig vochtverlies.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haar dat lang warmte vasthoudt