Regen die het haar ruïneert

Als vrouw je haar beschermen tegen de regen
Foto: Peppersmint/Shutterstock
Vraag: Hoe kan wetenschappelijk verklaard worden dat het haar van vrouwen naar de vaantjes geholpen wordt door regen? Waarom gebeurt dit?
 
Antwoord: De meeste vrouwen stylen hun haar op de één of andere manier. Dit omvat meestal warmtestyling zoals föhnen, krullen of straightenen. Zelfs wanneer u snel uw hoofd ondersteboven houdt en vlug föhnt, doet u aan warmtestyling.
 
De warmte vermindert de hoeveelheid water of vocht in de haarstructuur in meerdere of mindere mate, afhankelijk van de gebruikte methode. Even vlug föhnen doet de hoeveelheid water in de haarstructuur natuurlijk niet zoveel afnemen als grondig föhnen en daarna straightenen.
 
Wanneer u voor de volledige methode gaat (föhnen én straightenen), dan verliest het haar het grootste deel van zijn structurele vocht, terwijl het gestyled wordt om er perfect steil uit te zien. Deze methode wordt het vaakst gebruikt bij klanten die erg krullend, onhandelbaar of weerbarstig haar hebben.
 
Hoe meer warmte u dus op het haar toepast, hoe steiler het kapsel zal zijn, met een proportioneel verminderde hoeveelheid water die in het haar achterblijft. De haarstructuur heeft de neiging om water te absorberen wanneer het haar nat wordt of aan een vochtige omgeving is blootgesteld.
 
Aangezien u vraagt naar de “wetenschappelijke” uitleg voor dit fenomeen, bent u vermoedelijk goed op de hoogte van de wet van diffusie. Deze wet stelt dat – wanneer alle andere zaken gelijk zijn – partikels steeds spontaan zullen bewegen van een hogere naar een lagere concentratie. In dit geval zullen de waterpartikels in vochtige lucht of regenachtig weer bewegen van de omgeving met hoge waterinhoud naar de in vergelijking lage waterinhoud van de haarstructuur. Dit is vooral het geval bij haar dat werd geföhnd of met de stijltang werd behandeld, want het grootste deel van de natuurlijke waterinhoud werd uit de haarstructuur verwijderd om het haar er steil en glanzend te doen uitzien.
 
Het moment waarop de waterpartikels binnenkomen en zich vastklemmen aan de innerlijke structuur van het haar, zwelt de haarschacht en komt die automatisch terug naar zijn natuurlijke vorm. Hebt u dus van nature erg krullend of kroezig haar, dan zal de bijkomende waterinhoud het haar opnieuw transformeren naar zijn natuurlijke vorm. Omdat het haar ook het extra water absorbeert, zwelt het onbedoeld, wat betekent dat het er zelfs nog meer donzig, krullend of kroezig dan gewoonlijk zal uitzien. Er is echt niets dat het haar ervan kan weerhouden om op deze manier te reageren wanneer het blootgesteld wordt aan nat of vochtig weer.
 
Als het haar enkel oppervlakkig vochtig is, dan kunt u een kleine hoeveelheid gladmakende lotion op basis van silicone of glansspray aanbrengen op het haar. Dit zal het vocht tot op zekere hoogte afblokken. Denk er wel aan dat dit erg zware producten zijn en dat erg fijn of dun haar hierdoor automatisch plat zal vallen omwille van het overmatige gewicht.
 
U kunt het best bij dit soort weer kiezen voor een kapsel dat glad naar achter is. Een erg gladde en naar achter getrokken paardenstaart of haar dat met gel bewerkt werd en ouderwetse vingergolven werken perfect bij deze gelegenheden.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Hoe je eigen haar analyseren
 
Waarom is regen zo’n ramp voor het haar van een vrouw?