Lang of kort vettig haar

Vettig lang haar
Foto: Hteam/Shutterstock
Vraag: Ik heb een discussie met mijn vriendin over mijn vette haar. Mijn theorie is dat langer haar minder de neiging heeft om vettig te worden omdat de hoeveelheid vet dezelfde is, maar er méér haar is om het vet over te verdelen bij het borstelen.
 
De theorie van mijn vriendin is dat vettig haar zo kort mogelijk moet geknipt worden. Echt kort haar zal in piekjes staan en kan niet vervallen in draderige lusteloze lokken. Kort haar wassen is ook makkelijker. Wat denkt u? Ik zit momenteel met een dilemma ivm het knippen van mijn haar: het laten groeien of het erg kort knippen.

 
Antwoord: Vet haar heeft niets te maken met de lengte van het haar. Hoe het haar reageert op het niveau van vet geproduceerd door de hoofdhuid en follikels hangt af van de textuur en dichtheid van het haar, net als van zijn conditie.
 
Fijn haar dat resistent is kan lusteloos en draderig worden bij overmatige vetproductie, terwijl ruw, poreus haar gewoon de geproduceerde vetten zou absorberen en gebruiken zoals de bedoeling was, namelijk als smeermiddel.
 
Het regelmatig borstelen van het haar met behulp van een borstel met natuurlijke haren is belangrijk, want zo wordt het vet over het haar verdeeld en wordt de hoofdhuid gestimuleerd om de bloedcirculatie aan te moedigen en de vetproductie te helpen reguleren.
 
Het is natuurlijk waar dat korter haar gewoonlijk sneller gewassen kan worden en sneller droogt. Kort haar kan ook zodanig gestyled worden dat het vettige uiterlijk gemaskeerd wordt. Maar dit verandert niets aan de hoeveelheid geproduceerd vet. Het is enkel moeilijker om dit te zien. En opnieuw hangt het succes van een kapsel af van de textuur van het haar, samen met andere factoren, dus kunt u niet garanderen dat een piekerig kapsel dé oplossing is, tenzij het haar hiervoor geschikt is.
 
Hebt u problemen met vettigheid, dan is het beter om die direct aan te pakken, eerder dan te vertrouwen op lengtekeuzes om de zaken beter te maken. Een shampoo voor vettig haar kan helpen en u kunt eveneens een wasbeurt vervangen door een waterloze shampoo of zelfs een droogshampoo om het vettige aspect tussen twee wasbeurten in onder controle te helpen houden.
 
Dit betekent dat u zich voor de keuze van haarlengte kunt baseren op uw esthetische voorkeuren en op wat het best past bij uw gezicht en gelaatstrekken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vettig haar en medicatie