Verouderend kort haar

Kort verouderend kapsel
 
Vraag: Enkele dames uit mijn omgeving die in de veertig zijn, hebben hun haar onlangs kort laten knippen. Waarschijnlijk omdat ze menen dat lang haar verkeerd is wanneer iemand een bepaalde leeftijd heeft en omdat ze er jonger willen uitzien. Het resultaat van de korte snit is echter dat ze ouder lijken dan voorheen.
 
Ik had nooit gedacht dat kort haar iemand ouder kan maken. Hoe kan ik weten of kort haar mij al dan niet ouder zal doen lijken? Moeten kappers geen passend advies geven en proberen te vermijden dat klanten die er jonger willen uitzien, verkeerde keuzes maken wat hun haarsnit betreft?

 
Antwoord: Een goede kapper zal steeds proberen om de klant te adviseren om de meest flatterende keuzes voor hem of haar te maken. We staan echter ook onder grote druk om de klant blij te maken. En problemen ontstaan wanneer wat een klant wil en wat een echt flatterende look is, niet verenigbaar zijn.
 
Het is zoiets wat ervoor zorgt dat een kort kapsel iemand ouder maakt. Los van de lengte is het zo dat – wanneer een kapsel niet past bij iemand – het de meer problematische gelaatstrekken doet opvallen. Zo kan een kort kapsel met veel harde randen en woeligheid gelijkaardige patronen in het gezicht (zoals rimpeltjes) accentueren.
 
De sleutel is om echt nota te nemen van de individuele gelaatstrekken en ermee om te gaan. Heeft iemand scherpe, opvallende eigenschappen of harde lijnen en rimpels, dan moet het kapsel verspreid en zacht zijn, met zachte buigingen. Woelige kapsels met harde randen en zware textuur zullen de probleemzones alleen maar méér doen opvallen.
 
Los van inspanningen voor basisevenwicht, bestaan er geen specifieke regeltjes die zeggen dat, wanneer “A” waar is, u “B” moet doen. Kappen, vooral de training en wetenschap achter veel van de processen en technieken, is nog steeds een kunstvorm en het talent en de creativiteit van een individuele kapper betekenen net zo veel als zijn of haar ervaring.
 
©Kapsels.net
Foto: Rade Kovac/Shutterstock
 
Zie ook:
 
Kapsels passend bij de leeftijd
 
Lang of kort haar bij het ouder worden