Roken en grijs haar

Vrouw die een sigaret breekt
Foto: B-D-S Piotr Marcinski/Shutterstock
Vraag: Hoe veroorzaakt roken grijs haar? Ik doe op school een project rond omgevingsoorzaken van grijs haar.
 
Antwoord: Wel, er bestaat formeel géén onderzoek dat bewijst dat roken op een directe manier grijs haar veroorzaakt. Wat door studies bekend is, is dat roken kan bijdragen tot vroegtijdige veroudering.
 
Wanneer iemand voorbestemd is om grijs haar te ontwikkelen bij het ouder worden (of om het haar te verliezen), dan kan roken bijdragen tot die ontwikkeling omdat het zorgt voor vroegtijdige veroudering.
 
Grijs haar wordt gevormd wanneer de melanocyten in de haarfollikels stoppen met het produceren van melanine (pigment). De stopzetting van melanineproductie wordt gewoonlijk uitgelokt door erfelijke codering wanneer we verouderen, maar er is bewijsmateriaal dat toont dat langdurige ziekte, perioden van stress en sommige medische interacties ervoor kunnen zorgen dat de melanocyten vroegtijdig stoppen met hun productie.
 
Aangezien roken stress toevoegt aan het lichaam (chemische afhankelijkheid is stééds stresserend voor het lichaam) en aangezien van roken bekend is dat het bijdraagt tot vroegtijdige veroudering, kan roken dus – indirect – verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van grijs haar.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Roken en haargroei