Kapster die te kort knipt

Kapster die knipt
 
Vraag: Ik wil mijn haar laten groeien, maar ik lijk niet in staat om lengte te winnen. Telkens ik naar de kapster ga om mijn haar te laten bijknippen, verwijdert zij heel wat lengte. Wanneer ik bijvoorbeeld na 2 maanden ga voor een knipbeurt, verwijdert ze zoveel lengte dat ik opnieuw eindig bij mijn beginpunt.
 
Zelfs wanneer er geen ongelijke groei is, verwijdert zij veel haar. Is dit normaal? Moet ze niet gewoon kijken of er gespleten punten zijn en die verwijderen? Of vergt dit te veel tijd en is het makkelijker en sneller om gewoon heel wat lengte te verwijderen zonder een poging te doen om te kijken of er eigenlijk wel gespleten punten zijn? Is dit professioneel?

 
Antwoord: Een goede kapper zal ook oog hebben voor de “langetermijndoelstellingen” van zijn klant. Als een klant bijvoorbeeld korter haar wil hebben, maar bang is voor een drastische verandering, dan zal de kapper er rekening mee houden dat het de bedoeling is om uiteindelijk naar veel korter haar te gaan en zal hij een aantal “stadia” inplannen om dit doel te bereiken.
 
Wanneer het de bedoeling is om het haar te laten groeien, dan heeft de kapper daar ook aandacht voor. Telkens de klant komt om het haar te laten bijknippen, knipt hij enkel wat nodig is om ongelijkheid te doen verdwijnen en het haar vrij het houden van gespleten of beschadigde punten.
 
Natuurlijk gaan veel klanten naar een kapper met wie ze in de loop der jaren een bepaalde relatie ontwikkeld hebben. Dit is vaak een zwaard dat aan twee kanten snijdt, want terwijl de kapper gewoonlijk weet wat de klant leuk vindt en de klant gewoonlijk de kapper impliciet vertrouwt, kunnen gewoontes ontstaan.
 
In veel gevallen zal de klant binnenstappen en zal de kapper het haar van de klant zien en dan onmiddellijk denken aan het vorige bezoek en aan de manier waarop het haar toen geknipt was. Persoonlijk kan ik mij direct de specifieke kenmerken van de vorige haarsnit van mijn klanten herinneren wanneer ik mijn regelmatige klanten zie. Dit is een trek die de meeste kappers ontwikkelen, te wijten aan het feit dat we tijdens onze opleiding geleerd worden dat een vaste lijn/consequentie méér dan alle andere zaken een sleutel is om de klant gelukkig te maken. De klant wil weten dat u de look die hij wil, kunt herhalen wanneer hij dit wil.
 
Het probleem is dat deze trek ertoe kan leiden dat de kapper automatisch de vorige snit gaat herhalen. En vaak ziet de klant (die immens verheugd was met de vorige snit) dat het haar net zoals voorheen geknipt is en realiseert hij misschien niet dat de langetermijndoelstelling overgeslagen (of specifiek uitgesteld) is omdat het haar teruggekeerd was tot een vorige lengte.
 
De grond van de zaak is dus dat dit gewoon een kwestie is van een gebrek aan communicatie of verschillende gewoontes, eerder dan onprofessionalisme of onbekwaamheid van de kant van de kapper. De klant draagt vaak een zekere vorm van medeverantwoordelijkheid, want zij is de persoon die weet wat ze wil en ervoor moet zorgen dat de kapper dit in gedachten heeft.
 
Maar als u uw wensen duidelijk overmaakt aan de kapper en als die dan minstens niet probeert te doen wat u vraagt, dan zou u ernstig moeten overwegen om een nieuwe kapper te zoeken. Het is steeds de taak van een kapper om de klant weg te loodsen van niet flatterende of onredelijke verwachtingen, maar hij moet ook steeds uitleggen “waarom” hij de klant niet geeft wat specifiek gevraagd werd.
 
©Kapsels.net
Foto: Roman Kosolapov/Shutterstock
 
Zie ook:
 
Split-Ender
 
Je kappersbezoek: van de hemel naar de hel?