Kapsalons en kwaliteitssnitten

Kapsalon
Foto: Gemenacom/Shutterstock
Vraag: Ik verhuis nogal vaak en het vinden van een goede kapper in een nieuwe stad is vaak een lastig karwei. Hoe kan ik er zeker van zijn dat een kapper mij een degelijke snit geeft?
 
Een voorbeeld: een paar maanden geleden ging ik naar een kapsalon en een meisje met de naam “Leslie” knipte mijn haar. Ze hield eigenlijk mijn haar gewoon plat naar beneden en knipte de onderkant bij rondom mijn hoofd; daarna trok ze wat haar naar voor van elke zijkant van mijn hoofd tot aan mijn kaakbeen om te zien of het gelijk was. Het knippen en föhnen samen duurde minder dan 25 minuten en ik betaalde daarvoor € 30 + fooi. Toen ik mijn haar de volgende dag in rollers ging stylen, merkte ik dat de uiteinden niet gelijk van lengte waren.
 
Ik ging terug naar het kapsalon om mijn beklag te doen en een andere kapster “Jennifer” spendeerde een halfuurtje met het “fixen” van de snit door mijn haar omhoog te kammen boven de top van mijn hoofd om de laagjes gelijk te verdelen en er zeker van te zijn dat de zijkanten gelijk waren. Ik was erg blij met de kniptechnieken van Jennifer en ging nóg twee keer naar haar toe met bevredigende resultaten.
 
Ongelukkig genoeg ging ik gisteren opnieuw naar “Jennifer” en kreeg dezelfde snit als van “Leslie” – onderkant afgeknipt, haar tot aan mijn kaakbeen getrokken, geknipt en geföhnd en dit alles in minder dan een halfuur. Ik ben dit de “haarcuttertechniek” beginnen noemen, alleen niet tegen “haarcutterprijzen”!
 
Ik ben helemaal van mijn stuk gebracht. Mag dit? Wat is dat toch tegenwoordig dat ik moet bedelen opdat een kapster wat tijd zou besteden aan het knippen en het in vorm brengen van mijn haar? Ik heb helemaal geen fantasiekapsel of zo, maar voor € 30 + fooi verdien ik toch wel een kwaliteitssnit zeker? … Kan je me advies geven?

 
haren gelijk zijn na het knippen (vooral wanneer zij voorheen de snit gedaan heeft). Aangezien een goede kapster weet dat elk individueel haartje zijn eigen groeitempo heeft, moet zij bij een haarsnit (zelfs al is het maar bijknippen) steeds verifiëren als de haren gelijk zijn, zelfs in een gelaagd kapsel.
 
Het klinkt alsof je te maken hebt gehad met “luie kapsters” die veronderstelden dat er enkel wat moest bijgeknipt worden, aangezien je een gelaagd kapsel hebt. Ik kan hier beter begrijpen wat “Jennifer” gedaan heeft dan wat “Leslie” uitgemeten heeft, want “Jennifer” had je haar reeds twee keer (in orde) geknipt, terwijl het voor “Leslie” de eerste keer was. Zij moest de moeite gedaan hebben om de laagjes te checken vooraleer je uit de kappersstoel te laten stappen.
 
Het beste advies dat ik je kan geven is dat je blijft doen wat je gedaan hebt en opkomt voor jezelf. Als je niet tevreden bent met een dienstverlening, of het nu een snit is, of een kleuring, permanent of om het even welke andere dienst, maak je mistevredenheid duidelijk. Als je merkt dat de kapster je niet au sérieux neemt, vraag dan naar de manager. Als ook die niet hulpvaardig is, vraag dan naar de eigenaar of nog iemand hogerop tot je voelt dat je ernstig genomen wordt. In sommige salons, vooral wanneer het erg druk is, kan het wel zijn dat de manager niet op de hoogte is van de flaters van één van zijn kappers en dan zal hij appreciëren dat je hem op de hoogte brengt.
 
Als je nog geen voldoening krijgt, zelfs niet van de manager of eigenaar, ga dan naar een ander kapsalon. Bekijk het op volgende manier: als je volgens een normaal schema je haar laat bijknippen (om de 4 à 6 weken – sommige vrouwen gaan vaker als ze kort haar hebben) en je betaalt € 30 (plus standaard 20 % fooi – Amerikaans systeem) bij elk bezoek, dan zal je op een jaar tussen de € 300 en € 450 spenderen. Dit is misschien geen enorm bedrag, maar als het kapsalon één mistevreden klant per maand verliest, dan betekent dat dat het kapsalon op één jaar tijd een potentieel inkomen van ongeveer € 5000 kwijt is aan haarsnitten alleen al. Alles samen wordt dit al héél wat en een goede manager zal dit zien.
 
Als je naar een ander kapsalon gaat, leg dan uit wat er in het vorige salon gebeurd is, zodat de kapper weet wat je verwacht. Als je bovendien je haar wat laat bijknippen, zeg dan aan de kapper dat je naast het bijknippen ook wil dat hij de laagjes checkt. Wees duidelijk in je instructies, zo kan je vaak heel wat problemen voorkomen. De kapper weet op die manier ook dat je een degelijke snit verwacht.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Kapsters die te kort knippen
 
Hoe krijg je een goed geknipt kapsel?