Petten, hoeden en haarverlies

Meisje met een pet
Foto: Depositphotos
Vraag: Kun je kaal worden van het dragen van hoeden of petten? Ik draag bijna mijn gehele leven al baseball petten en ik hoor keer op keer dat ik hierdoor kaal kan worden. Is dit waar?
 
Antwoord: Nee. Er is geen bewijs (in mijn onderzoek) dat het dragen van een hoofddeksel iets meer zal veroorzaken dan een zogenaamd hoedenhoofd (de bewuste richel in het haar). Het is echter wel zo dat, afhankelijk van de constructie van het hoofddeksel, het haar beschadigd kan raken door blootstelling aan en schuren van plastic materialen in de hoed of door blootliggend elastiek. Hierdoor kunnen de haren breken of als het ware geschuurd worden.
 
Het ergste gevolg van veelvuldige hoedendracht is waarschijnlijk een gebrek aan luchtcirculatie bij de hoofdhuid. In de zomer, of gedurende perioden van grote inspanning, zal de hoofdhuid transpireren. Dit zweet zal zich combineren met vuil en met de afgestorven huidcellen en vervolgens de poriŽn en de haarfollikels verstoppen. Dit kan leiden tot een overgevoelige hoofdhuid en bijdragen aan een minder gezonde haargroei.
 
Door het gebruik van een hoofdhuid reinigende shampoo (een shampoo voor vet haar geeft ook goede resultaten) zullen de dode huidcellen weggewassen worden die na een dag onder de hoed zijn achtergebleven. Het haar grondig borstelen met een borstel van natuurhaar, nadat het met shampoo gewassen en vervolgens gedroogd is, zal ook helpen om de dode huidcellen te verwijderen en tegelijkertijd de natuurlijke haaroliŽn over het haar verdelen.
 
Ik denk dat ťťn van de redenen, waarom mensen denken dat er een verband bestaat tussen haarverlies en het dragen van hoofddeksels, gebaseerd is op het feit dat veel mensen die last hebben van enig of veelvuldig haarverlies ook vaak een voorkeur hebben voor het dragen van een hoofddeksel om dit probleem te verbloemen. Zij dragen de hoed omdat zij haar verliezen en niet andersom.
 
Gewoonlijk wordt haarverlies bij mannen veroorzaakt door een toestand die "alopecia androgenetica" genoemd wordt, of anders gezegd de "mannelijke kaalheid". Alopecia betekent "kaalheid" en het woord "androgenetica" komt van de samenstelling "Andros" (man) en "genetica" (erfelijkheid). Met name alle mannen van het zgn.
 
Kaukasische ras ofwel "blanke mannen" kunnen hier door erfelijkheid vroeg of laat mee te maken krijgen. Deze "kwaal" is dus een gevolg van leeftijd, genetische factoren en hormonale veranderingen of een combinatie hiervan. Het kan al voorkomen in de tienerjaren, maar begint meestal rond de 40 jarige leeftijd.
 
Verder is het belangrijk om te weten dat vanaf de 35 jarige leeftijd zoīn 40% van de mannen (en soms ook vrouwen) enige vorm van haarverlies gaan vertonen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Helmhaar