Erfelijkheid van kaalheid

Erfelijkheid
Afbeelding: Depositphotos
Vraag: Is het waar dat kaalheid afkomstig is van de moeder van uw vader?
 
Antwoord: Dit is mogelijk. Volgens studies en rapporten in de “Online Mendelian Inheritance in Man” database van de Johns Hopkins universiteit – een database van genetisch onderzoek en resultaten – is er bewijs dat androgene alopecia gelinkt is aan het X-chromosoom.
 
De studies die echter beweerden dat androgene alopecia een autosomaal dominant kenmerk is – wat betekent dat er enkel een kopie van het gen nodig is om het individu te beïnvloeden – werden in vraag gesteld en latere studies concludeerden dat polygenetische erfelijkheid (waarbij verschillende genetische bronnen en afwijkingen nodig zijn) waarschijnlijker was.
 
We weten ook dat verschillende omgevingsfactoren en medische oorzaken haarverlies kunnen beïnvloeden. Het is dus mogelijk dat mensen met kaalheid te maken hebben met een culminatie van verschillende factoren.
 
Wat de specifieke vraag betreft of kaalheid nu komt van grootmoeder aan vaders zijde, moet u weten dat we enkel een bewijs hebben dat er een link is tussen haarverlies en het X-chromosoom. Veel mensen beweren dat omdat de vader het vrouwelijke geslacht van de baby bepaalt door een X-chromosoom te geven EN omdat het X-chromosoom gelinkt werd aan haarverlies, deze twee beweringen daarom een bewijs vormen voor het feit dat de kaalheid afkomstig is van uw vaders moeder.
 
Het is echter ook mogelijk dat het gen dat zorgt voor haarverlies, afkomstig is van uw moeders moeder, die ook een X-chromosoom gegeven heeft. En gezien de conclusie van de studie dat de meest waarschijnlijke oorzaak van haarverlies een samenspel is van verschillende genen, worden de permutaties voor de concrete genetische oorzaak van haarverlies veel ingewikkelder.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Haar en genen
 
Erfelijke haarkleur