Problemen van dun haar

Vrouw met kort dun haar
Foto: Carlos E. Santa Maria/Shutterstock
Vraag: Hallo. Ik heb reeds heel mijn leven last van dun haar, maar op vele momenten was het ook erg dik. Alhoewel, het laatste jaar wordt het elke dag dunner en dunner. Ik laat om de 4 weken highlights aanbrengen en vraag de kapper om het product langer in mijn haar te laten, zodat mijn haar héél erg blond wordt. Het haar aan mijn rechterzijde is dunner aan het worden dan dat aan mijn linkerzijde (en daarom weet ik nu niet echt of het aan het bleekmiddel ligt).
 
Mijn haar voelt eveneens aan als stro als ik ’s morgens wakker word, maar dan alleen aan de rechterkant, de zijde waarop ik slaap. Ik weet echt niet meer waarin of waaruit. Weet jij naar welke dokter ik moet? Zal mijn haar genezen en weer worden zoals vroeger? Misschien moet ik stoppen met het bleken ervan. Naar wie ga je wanneer je haar beschadigd is? Het lijkt alsof het aan het afbreken is. Zoals je merkt, ben ik hopeloos. Bedankt voor elke vorm van hulp.

 
Antwoord: Ik ben blij dat je besliste om advies te vragen vooraleer de situatie nog slechter wordt. Ik wil deze vraag stap voor stap behandelen zodat ik duidelijk kan uitleggen was gebeurd is (of gebeurt) met je haar.
 
"Ik laat om de 4 weken highlights aanbrengen en vraag de kapper om het product langer in mijn haar te laten, zodat mijn haar héél erg blond wordt." Om de 4 weken highlights laten aanbrengen lijkt een beetje van het goede te veel, vooral als je dan nog aandringt om het bleekmiddel langer te laten inwerken met de bedoeling heel erg lichte effecten te bekomen. Het bleekproces verdrijft de melaninemoleculen in het haar en hoe lichter je het haar maakt, hoe méér van die moleculen uiteengaan. Dit kan het haar ook structureel slapper maken. De peroxide doet de cuticula (schubbenlaag) rechtstaan om het verdrijven van melanine te vergemakkelijken, maar dit betekent eveneens dat je uiteindelijk haar hebt dat ruw en droog aanvoelt. Het conditionen kan helpen om de cuticula (schubbenlaag) glad te maken, maar je hebt nog steeds een grotere porositeit, afhankelijk van hoe erg je je haar beschadigde door het te lightenen.
 
"Het haar aan mijn rechterzijde is dunner aan het worden dan dat aan mijn linkerzijde (en daarom weet ik nu niet echt of het aan het bleekmiddel ligt). Mijn haar voelt eveneens aan als stro als ik ’s morgens wakker word, maar dan alleen aan de rechterkant, de zijde waarop ik slaap." Dit is een probleem dat verband houdt met het lightenen – en het daaropvolgend rechtstaan van de cuticula (schubbenlaag). Terwijl je slaapt ga je je haar tegen het hoofdkussen wrijven en zo maak je de cuticula (schubbenlaag) ruw – en het vocht wordt aan je haar onttrokken door de stof van je hoofdkussen – en dit is een verklaring waarom je haar zo droog aanvoelt en eruit ziet als stro en vermoedelijk afbreekt. Het feit dat dit aan de rechterzijde gebeurt (de zijde waarop je slaapt) doet me dit besluiten.
 
"Weet jij naar welke dokter ik moet? Zal mijn haar genezen en weer worden zoals vroeger? Misschien moet ik stoppen met het bleken ervan. Naar wie ga je wanneer je haar beschadigd is?" Als je haar zou “uitvallen” in plaats van afbreken, dan zou je naar een dokter moeten – een dermatoloog dan – om te laten bepalen wat de oorzaak zou zijn van je haarverlies. Maar omdat je te maken hebt met haarbeschadiging, zou een professioneel kapper moeten in staat zijn om je te helpen. Ik zou hier durven aanraden om naar een andere kapper te gaan dan je huidige, want je haar werd duidelijk beschadigd en je kapper bleef maar doordoen zonder je de verdere behandeling af te raden.
 
Het goede nieuws is dat het nieuwe haar dat groeit gezond zou moeten zijn, tenzij je follikels beschadigd werden door het frequente bleken. Het beschadigde haar dat je nu op je hoofd hebt kan je conditionen en behandelen om het handelbaarder en zachter te maken, maar het zal niet “genezen”. Dat kan ook niet, want het is geen levend weefsel. Je moet gewoon het best mogelijke doen terwijl dat haar uitgroeit.
 
Tot slot is mijn advies dat je STOPT met het bleken van je haar. Wanneer je begint te merken dat de gebleekte delen van het haar beginnen af te breken, als stro aanvoelen en overdreven droog zijn, dan is het tijd om het bleken stop te zetten en te wachten op nieuwe haargroei.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: De nadelen van het bleken van haar