Beschadigd haar herstellen

Kort blond haar in een bob geknipt
Foto: Shutterstock
Vraag: Hallo. Ik ben 29 jaar. Ik heb van nature donkerblond haar dat ik de laatste 10 jaar telkens licht asblond gekleurd heb. Deze zomer gebruikte ik een steiltang (géén zo’n goede) en zo beschadigde ik mijn haar. Ik denk dat ik nu best kan stoppen met het zó licht verven van mijn haar.
 
Ik heb mijn haar tot ongeveer op kinlengte geknipt en denk dat het óók zou helpen om mijn laagjes korter te knippen. Bestaan er producten die jij zou aanbevelen om de conditie van mijn haar te verbeteren? Wat kan ik alvast doen om mijn haar te herstellen zonder mijn hoofd kaal te scheren? Bedankt!

 
Antwoord: Wel, als je haar gelaagd was vóór je het op kinlengte knipte, dan kan je het zéker opnieuw in laagjes knippen als je wil of vindt dat dit nodig is om méér beschadigd haar te verwijderen.
 
Mijn belangrijkste raad is echter dat je jezelf wekelijks diepe conditioningbehandelingen begint te geven met het gebruik van een zéér milde shampoo en conditioner rijk aan vocht en voeg daarbij dan óók nog een leave-in conditioner en antikroesserum toe aan je haarverzorgingsroutine. Aangezien je haar gedurende zó’n lange periode zó frequent geverfd werd, was het vermoedelijk rijp voor beschadiging door de tang die je gebruikte.
 
De mééste mensen vergeten dat wanneer hun haar een kleurbehandeling gehad heeft, verhelderen of verdonkeren, het dan makkelijker beschadigd kan worden door warmtetoepassingen. Daarom benadruk ik stééds dat je voorzichtig moet zijn en krultangen en steiltangen moet testen op je haar vooraleer die te gebruiken.
 
Om zo’n test uit te voeren, neem je een stukje papieren weefsel dat je bevochtigt met een sproeier. Plaats dat doekje tussen de warmte-elementen en laat het daar ongeveer 10 seconden. Er zal misschien wat stoom ontstaan en een sissend geluid door het verdampen van het water, maar het doekje zou na die 10 seconden zuiver moeten zijn en niet verschroeid of verkleurd. Als het wél verkleurd of verschroeid is, dan heeft de tang té warm om op je haar te gebruiken.
 
Ik laat na van specifieke merken op te sommen, want wij hebben géén banden met bepaalde firma’s of producenten en willen een zekere graad van objectiviteit bewaren. Er bestaan echter wél een aantal nieuwe producten die uitstekend geschikt zijn voor jouw haar zoals het nu is. Ik bedoel dan de nieuwe intensieve crčmeconditioningbehandelingen die je vindt bij de afdeling haarproducten van je kruidenier of bij je lokale drogist of apotheker. Zij werken goed als diepteconditioning voor beschadigd haar. Kies maar het merk dat je zélf verkiest.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Kenmerken van beschadigd haar